vita moderna

kisses, tears & psychodramas

23.2.05

Λόγια του αέρα

Το να απευθύνεσαι στους άλλους δημόσια σημαίνει ότι είσαι έτοιμος και για δημόσια κριτική. Καθώς η υπόθεση των blogs διευρύνεται μέρα με την ημέρα, μαζί με τους επαίνους και τα καλά λόγια, αναπόφευκτα θα έρθουν και τα αιχμηρά, επιθετικά ή και υβριστικά σχόλια. Δεν είναι δυνατό για παράδειγμα, να δηλώνεις Ολυμπιακάρα και να μη σου έρθει, κάποια στιγμή, στο κεφάλι η πέτρα. Ή να κάνεις πολιτικό σχολιασμό και να μη σε απειλήσουν ότι θα σε κάψουν ζωντανό, εσένα και τις ιδέες σου. Καθένας υπερασπίζεται τη δική του αλήθεια την οποία αισθάνεται μοναδική και πολύτιμη.

Με αφορμή το σχόλιο ανώνυμου, σύμφωνα με το οποίο εγώ και οι όμοιοί μου, λέμε βαθυστόχαστες μπούρδες και λόγια του αέρα, θέλω να κάνω κάποιες διευκρινίσεις σε περίπτωση που, από παρεξήγηση, απαιτούμε από τις λέξεις να κάνουν πράγματα που δεν μπορούν.

η συνέχεια

26 Comments:

At 4:30 PM, Blogger Η Κουρούνα said...

Πολλή μουρμούρα πέφτει τελευταία για το ποιος γράφει, τι γράφει, σε ποιον το γράφει, πώς το γράφει. Εγώ θέλω να γράφω ό,τι μου καυλώσει χωρίς να απολογούμαι ή να δίνω εξηγήσεις σε κανέναν -εξηγήσεις και παρεξηγήσεις έχω αρκετές στην "αληθινή" (ωρέ!) ζωή, να μου λείπουν *και* εδώ. Για όποιον θέλει να μουντζώσει ή να χαϊδέψει υπάρχουν τα (as)sxolia. Έτσι βγάζουμε όλοι το άχτι μας και είμαστε μια χαρά. Δεν είναι ωραία η ζωή; (όχι η κανονική, η άλλη).

* Ναι, ξύπνησα περίεργα σήμερα

 
At 8:17 PM, Blogger QarcQ said...

Dear Anonymous διάβασα την κραυγή απόγνωσης που διατύπωσες και έσπευσα να αναφερθώ στα γραπτά της εμφάνισής σου.
Το αποζητάει ο οργανισμός σου, σχεδόν όσο & εμάς.
Η γραφή σου, για να είμαι ειλικρινής, θυμίζει κάποιους από εμάς τους "μετεφηβικούς αυνάνες" που κυκλοφορούμε στις ελληνικές μπλογκοσελίδες.
Ο αντίλογος σου εμπεριέχει (όσο το δυνατόν περισσότερα από) τα κατακριτέα χαρακτηριστικά που αναφέρεις.
Αυτό το εξέλαβα ως μια κίνηση προσαρμογής προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή με τους "Συλλειτουργούς" επικοινωνία.
Είσαι τρομερά ευπροσάρμοστος. Είσαι ταλεντάκι, το 'χεις μέσα σου.
Μην το καταπιέζεις.
Επέλεξε κι εσύ λοιπόν μια επώνυμη ανωνυμία, άνοιξε ένα Blog, κι η σέκτα αυτή θα σε καλοδεχτεί με τσάι, σχόλια και συμπάθεια.

Αγνός προσηλυτισμός… Join Us, Don’t Bug Us.

 
At 11:22 PM, Blogger l'esprit de l'escalier said...

Θα πω κάτι κοινότοπο: "Πες τα, Κουρούνα, ν' αγιάσει το στοματάκι σου!".

 
At 12:46 PM, Anonymous Anonymous said...

Μπαρούτι μύρισε! Πάντως μη μου πείτε ότι δεν έχει ενδιαφέρον να σου τραβάνε το χαλί κάτω απ τα πόδια. Άσχετα με το ποιος, γιατί και πώς το κάνει. Το ενδιαφέρον έγκειται στην αναστάτωση που προκαλείται και στην έκφρασή της. Ο thas ξέρει πάντα να διατηρεί ένα επίπεδο, συμφωνεί δεν συμφωνεί κανείς μαζί του, αυτό το στοιχείο ίσως να είναι και το πιο ουσιαστικό τελικά. Και κάτι ακόμη: Ήταν πράγματι τόσο επιθετικός ο ανώνυμος; Αν ήταν φίλος θα έβρισκε την ίδια υποδοχή; Μήπως οι λέξεις του θα σχετικοποιούνταν υπό το βάρος της γνωριμίας και εμπιστοσύνης; Λέω τώρα...

 
At 2:13 PM, Blogger thas said...

Το σχόλιό του, pixie μου, ήταν και επιθετικό και άδικο. Γραμμένο από θέση φανατικού, υπερασπίζεται ένα προσωπικό δέον. Εκτός από αυτούς που αναγνωρίζω εγώ, τους σωστούς, τους οποίους δεν κατονομάζω, όλοι εδώ μέσα είναι μαλάκες με περικεφαλαία. Που την παίζουν ομαδικά. Ρηχοί και κούφιοι. Με ωραίες λέξεις στο άδειο τους κεφάλι.

Τι να απαντήσεις;

Όσα δε «αποκαλυπτικά» μας καταμαρτυρεί περιέχονται ήδη ως αυτοσαρκασμός στο « μπλογκεράς κι η μπλογκερού» λίγο πιο κάτω.

 
At 4:19 PM, Anonymous Anonymous said...

Καποια στιγμή, στην απάντησή σου στον anonymous, ανέφερες τη μαγική λέξη "ζήλια". End of story. Μια μικρή παράθεση, μόνο...
Εντάξει, ας δεχθούμε ότι τα blogs είναι ο νεοσσός του λογοκεντρισμού, όμως αυτό δεν αναιρεί την αξία του πνευματικού και δημιουργικού "ξεκαυλώματος" (ας μου επιτραπεί ο όρος) που εξασφαλίζουν στους περισότερους bloggerάδες και bloggerούδες. Δηλαδή, ότι είναι το jamming για τους μουσικούς. Επί παραδείγματι: είσαι κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία και στο μυαλό σου έχεις "κάψει" τη λέξη 'απόλαυση'. Ανοίγεις το blog σου και δίνεις στη λέξη και τις περιβάλλουσες έννοιές της να καταλάβουν τι εστί βερίκοκο. Αντίστοιχα, είσαι κιθαρίστας σε σκυλάδικο και πάιζεις ένα δρόμο (ή μακάμι) μέχρι να σου ματώσουν τα δάκτυλα. Πας μετά στο προβάδικό σου, παίρνεις τη μελωδική γραμμή, τη μαγειρεύεις μαζί με άλλα υλικά και της αλλάζεις τον αδόξαστο μέχρι να γίνει τριπ-ποπ. Τα ομορφότερα πράγματα που έχει παράγει ο ανθρώπινος νους είναι προϊόντα αντίστασης! Τόοοοσο γενικευτικά και αυθαίρετα ισχύει το ίδιο για το blogging και ο,τιδήποτε άλλο αποτελεί συνεκδοχή της ελευθερίας του λόγου και της σκέψης. (ευχαριστώ και σορι για το μακρινάρι)

 
At 7:31 PM, Anonymous Anonymous said...

OMG o Deleuze! Aa malista, twra pou egrapses katitis parapanw katalaba oti den eisai autos pou nomiza oti hsoun. BTW, mou arese ekeino to "looparismena boomerang" pou eixes grapsei oti einai ta keimena mas, na sunfwnhsw kai na pros8esw oti oi prakseis mas einai akoma pio looparismena boomerang, that said 8a kopsw ta comments mou fainetai sta posts tou thas giati me afhnoun "akalupth" kai xwris kanenan idiaitero logo.

 
At 8:31 PM, Anonymous Anonymous said...

Εγώ λέω να μαζέψετε όλα αυτά τα ωραία που λέτε, να συνεργαστείτε και να γράψετε κάτι ολοκληρωμένο περί του μεταμοντέρνου αυτού φαινομένου. Να το στείλετε σε μια εφημερίδα και να αρχίσει καμιά συζήτηση που να εφάπτεται και με τον έξω κόσμο. Αξίζει τον κόπο αλλά πρέπει να τον καταβάλετε εσείς πρώτοι.

 
At 9:28 PM, Blogger Oneiros said...

Δεν είναι άσχημη η ιδέα σου pixie, αλλά έχω την εντύπωση πως το τελευταίο πράγμα που διαβάζει (όχι χαζεύει) ο κόσμος σήμερα είναι οι εφημερίδες' πιό πολύ ως περιτύλιγμα για DVD χρησιμεύουν. Όσο για τον "έξω κόσμο", είναι εξίσου εσωστρεφής αλλά το κρύβει καλύτερα (συχνά, χρησιμοποιώντας την τεχνοφοβία ως ασπίδα). Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείται από κάποιους ότι συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά ο γραπτός διάλογος μιάς ομάδας ανθρώπων, μόνο και μόνο επειδή γίνεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας και χωρίς τη φυσική συνεύρεση (καμία σχέση με την ανταλλαγή SMS, δηλαδή!). Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι bloggers διαθέτουν και ζωή και "real life" παρέες, και πως είναι ικανοί να τα πούνε κι από κοντά, αν προκύψει.
Η Κουρούνα το έθεσε σωστά: αυτοί είμαστε και σ' όποιον αρέσουμε. Στην τελική, ο σκοπός δεν είναι να αναμορφώσουμε το πνευματικό επίπεδο της χώρας ή να ξεστραβώσουμε "τους άλλους". Πως το είπε ο deleuze; πνευματικό και δημιουργικό "ξεκαύλωμα" ..άνα γειά σου.

 
At 10:02 AM, Anonymous Anonymous said...

Πως το έλεγε ο Harry? ... opinions are like assholes, everybody got one!
Απλώς σχόλια γράφονται, απόψεις ανταλλάσονται, κανείς δε έχει λόγο να δικαιολογήθει απέναντι σε κανένα, πόσο μάλλον να υπερασπιστεί θέσεις και απόψεις.Πάντως σε παρελθόντα χρόνο η Dis εκλιπαρούσε για κάτι τέτοιο(Ξένια προβοκάτσια? Λες?!!), μια αντιπαράθεση βρε αδελφέ ζωντανη, μια τσαμπουκαλεμένη κριτική, σχόλια που θίγουν,όχι με αγένεια, αλλά με έλλειψη τακτ, ωστε να θιγούν εγωισμοί μπας και το ύφος εκτροχιαστεί ελαφρώς απο το savoir vivre της μικρής μας μπλογκογειτονιάς.

 
At 11:03 AM, Anonymous Anonymous said...

Καλημερά!ο γνωστός ζηλιάρης και προβοκάτορας ανώνυμος είμαι..Σχεδόν απολαμβάνω την ενεργοποίηση Άγιε Τhas όλης της περί ημάς Ιεράς Συνόδου και την ψήφο εμπιστοσύνης που λάβατε, μέρες που είναι..

 
At 1:22 PM, Blogger thas said...

Αυτό το πήρε το μάτι σου; Το συγχαρητηριολόγιο;...Καταλαβαίνεις σε τι σέχτα έχεις πέσει;

 
At 1:58 PM, Anonymous Anonymous said...

περί Υμάς.για την σωστή ορθογραφία στο τελευταίο μου σχόλιο.μου αρέσει μια ένταση να έχουν τα γραπτά και μια αναταραχή να γίνεται στη σκέψη και τη δική μου και των άλλων.επί της ουσίας, θαρρώ ότι ίσως έχω να πω κάποια πράγματα για το πως αντιλαμβάνομαι εγώ,ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι,τα γραπτά και την επικοινωνία μέσω αυτών.θα το πράξω από τις φιλόξενες σελίδες τούτου του blog με μόνη φιλοδοξία να ξεκαθαρίσω λίγο τι πιστεύω..Σας φιλώ

 
At 3:50 PM, Blogger Η Κουρούνα said...

Μας τάραξες στο σκοτσέζικο ντους. Μια καρπαζιές, μια φιλιά...

 
At 8:55 PM, Anonymous Anonymous said...

Ανώνυμε,
έχω ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ σκεφτεί να γράψω αυτά που γράφεις, να πω ότι λες.

Όμως κάθε φορά που μου έρχεται να γράψω σχόλιο σε κάποιον "τι μαλακίες είναι αυτές που λες και τί μας το παίζεις", σκέφτομαι ότι έχει δικαίωμα να το κάνει. Είναι δικό του το blog και μπορεί να λέει ότι θέλει. Κι έτσι το βουλώνω.

Στο κάτω-κάτω τί να γίνει; Σ'αυτό τον κόσμο ανθίζουν όλα τα άνθη, καρπίζουν όλα τα φρούτα.

Απέκτησε όνομα, απέκτησε δικό σου blog (αν δεν έχεις ήδη) και πες αυτό που θες. Αν μπορείς. Διότι εγώ τουλάχιστον κατέληξα ότι δεν μπορώ: φοβάμαι μήπως καταντήσω να γράφω σαςν αυτούς που βρίζω και περιφρονώ, ευτελίζοντας ταυτόχρονα αυτά που αγαπώ.

Κι έτσι συνεχίζω να παρασιτώ στα σχόλια...

 
At 9:50 PM, Anonymous Anonymous said...

Εγώ ξέρω ότι όποιος δουλεύει και γαμάει είναι πάντα απασχολημένος. Οπότε όλοι εσείς ή δε δουλεύετε ή δε γαμιέστε. Αν και με τη μεταφορική έννοια νομίζω ότι είστε ένα παρακλάδι του "δε γαμιέστε", που ο Λατίνος Κικέρωνας την προ-Ίντερνετ εποχή το κατέγραψε ως μπλόγκιους κωλομπάριους. Επίσης κάτι άλλο, κουρούνα φάτσα ούνα ράτσα! Είμαι Θεός κι επειδή δε γαμιέστε, σας γαμώ!

 
At 2:14 AM, Blogger Sofia said...

Δηλαδή ρε κακομοίρογλου Θεέ τώρα που διαβάζεις το post, διαβάζεις τα σχόλια και κάνεις και τα δικά σου ακουμπάς το πληκτρολόγιο στη μέση της γκόμενας που γαμάς; Ή μήπως είσαι ένας ακόμα κακόμοιρος υπαλληλίσκος που παίρνει τρεις κι εξήντα και περνάει τις μέρες του χαζεύοντας στο Internet;
Δε φτάνει που ξέρεις τον Καβάφη, ξέρεις και τον Κικέρωνα; Πάει. Τώρα όχι απλά θαμπωθήκαμε, λιώμα γίναμε.

 
At 1:00 PM, Blogger thas said...

Αντιλαμβάνομαι την κατάσταση ως μουτζούρα. Όχι γιατί πλήττει τον καθωσπρεπισμό του blog μου αλλά γιατί συρόμαστε σε μια αντιπαράθεση άνευ αντικειμένου. Δεν ξέρουμε καν σε τι διαφωνούμε. Για τέτοιες εκτονώσεις υπάρχει και το chat. Ένας άνθωπος, εξ' αρχής συμπλεγματικός, ήθελε να κάνει σαματά. Με λόγο φτωχό από επιχειρήματα, προφανή, στερεοτυπικό και το χειρότερο, χωρίς ίχνος χιούμορ, μας απασχόλησε δυο τρεις μέρες. Κανένα πρόβλημα. Αγνοήστε τον, πλέον, οριστικά.

Y.Γ. Για τους υπόλοιπους ανώνυμους και για να μην καταλήξουμε να λέμε ο "ανώνυμος νούμερο πέντε", υπάρχει η επιλογή του ψευδώνυμου. Εξίσου ανώνυμος παραμένεις αν λέγεσαι "κίτρινος πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ".

 
At 1:47 PM, Anonymous Anonymous said...

Ρε παιδιά πολύ θεωρία έπεσε για το κείμενο κάποιου που ο σοφός λαός θα χαρακτήριζε πολύ απλά με την λέξη μαλάκας. Ούτε συμπλεγματικός, ούτε τίποτα. Απλά μαλάκας. Γιατί να ξεχνάμε διαχρονικές έννοιες και λέξεις και να καταφεύγουμε σε άλλες μη δοκιμασμένες; Από την αρχή φαίνεται η κάκιστη πρόθεσή του και η διάθεσή του να την "πει" και μόνο χωρίς να ακούει. Αυτό που διαπιστώνει ο Thas "Η παντελής έλλειψη χιούμορ" είναι το ασφαλέστερο κριτήριο κατά την γνώμη μου για να ξεχωρίσετε τα αρκετά μπουμπούκια από δαύτα που ανθίζουν εσχάτως στον μπαξέ μας.

Και για να θεωρητικολογήσω και εγώ λίγο. Οι έχοντες βασικές γνώσεις ψυχολογίας (εγώ ένα εξάμηνο έκανα όλο κι όλο στη σχολή και ήταν και μάθημα επιλογής μάλιστα), θα ξέρουν την έννοια "προβολή". Για παράδειγμα κάποιος που εμφανίζεται συνεχώς λάβρος και απαξιωτικός για... τις αδερφές ας’ πούμε για παράδειγμα και υπερτονίζει τον ανδρισμό του και το πόσο διαφορετικός είναι αυτός, υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να είναι κι ο ίδιος αδερφή.

Πάντως υπάρχει φάρμακο για όλους αυτούς και μάλιστα πολύ καλό. Λέγεται Γραψαρχιδίνη...

βαρόμετρο

 
At 6:20 PM, Anonymous Anonymous said...

Αγαπητέ Θας, γιατί ένιωσες την ανάγκη να απολογηθείς στο κείμενο του ανωνύμου; Ουσιαστικά του δίνεις βήμα και τον κάνεις συνομιλητή σου. Ο άνθρωπος αυτός δεν αρνείται τα Blogs. Αν ήταν να τα αρνηθεί ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΡΑΦΕ καν. Απλώς θέλησε να μπει στην παρέα των blogs ως αρνητής και όχι ως τιμητής. Μαγκιά του. Άλλοι το κάνουν γιατί δεν μπορούν να κερδίσουν προσοχή αλλιώς και άλλοι γιατί έχουν το κουσούρι του advocatus diaboli. Αυτά είχα να πω, καλή καρδιά ας έχουμε και ας μην βασανιζόμαστε ΚΑΙ στο διαδίκτυο. Εγώ ως γνήσιος βάτραχος δίνω ένα σάλτο και πάω σε άλλο Blog, ως θεατής.
Κουάξ!

 
At 7:05 PM, Blogger thas said...

Ωραίος, βάτραχε!

Για την απολογία που λες, δεν ξέρω. Αυτό έκανα; απολογήθηκα; Όταν κάποιος σου απευθύνεται προσωπικά απαντάς αυτόματα. Υπήρξε δράση και αντίδραση.

Άσχετα όμως με αυτό, ήθελα από καιρό να γράψω για τη λειτουργία των κειμένων και τη σύγχυση που δημιουργείται εξαιτίας των πολλαπλών χρήσεων της γλώσσας. Και μου δόθηκε η αφορμή.

 
At 10:44 AM, Anonymous Anonymous said...

MOY ΑΡΕΣΕΙ ΘΑΣ Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΣΟΥ,Η ΤΟΣΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΠΟΥ ΜΙΣΕΙΣ,Η ΤΟΣΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ,¨ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΟΝ¨.ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΘΕΟΣ.ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΕΣΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΦΟΥΣ..Ο ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΞΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΕΣΤΩ- ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΥΓΕΝΕΣ ΣΧΟΛΙΟ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΥΤΖΟΥΡΑ!-ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ..

 
At 11:48 AM, Blogger thas said...

Αν δεν είσαι εκείνος που "μας γαμεί" και εξαιτίας του υπήρξε η προτροπή "αγνοήστε τον", μπορείς να συνεχίσεις από εκεί που είχες μείνει, στο ότι δηλαδή θα εξέθετες τις απόψεις σου.

(γιατί δεν κάνεις ένα αντι-blog όπου θα επικρίνεις όλη αυτήν την κατάσταση και να σχολιάζουμε εκεί;)

Όπως ίσως έχεις παρακολουθήσει οι μπλο και μπλου ψοφάνε για κουβέντα και οι διαφορετικές απόψεις μάλλον τους εξιτάρουν. Προσωπικά όμως με ενοχλεί η μετατροπή του χώρου των σχολίων σε chat room με ατελείωτη αντιπαράθεση και βρισίδι.Αυτό περιέγραψα ως μουτζούρα, όχι τις αντίθετες απόψεις.

Είσαι ο πρώτος που εισήγαγε μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας του μαγαζιού αυτό το επιθετικό στυλ και όπως ήταν φυσικό υπήρξε αντίδραση.

Τέλος να πω ότι αν είχα λειτουργήσει πραγματικά αντιδημοκρατικά και είχα σβήσει το σχόλιο του "θεού" θα είχαμε αποφύγει τις παρεξηγήσεις. Θα το κάνω όμως σε μελλοντικά τέτοια σχόλια.

 
At 11:58 PM, Blogger Sofia said...

Θα υποστηρίξω την πρόταση σου περί σβησίματος συντρόφι διότι έτσι κάνει ο admin ο σωστός. Σβήνει επειδή έτσι πρέπει (κι έτσι θέλει) ως άλλος BOFH που αν και εφιαλτικός τον λατρεύουμε.

 
At 12:33 AM, Blogger Promitheas said...

Το Μεσανατολικό ΕΙΝΑΙ πρόβλημα.
Αυτή η ψυχοβγαλτική γκρίνια είναι πρήξιμο. Κάθε στρουμφοχωριό έχει τον γκρινιάρη του, τι να κάνουμε... :-)

 
At 7:03 AM, Anonymous Anonymous said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP klonopin laptops computer shopping management training Mortgage life insurance leads us bentley car parts Cadillac sts rear integration module electronics Clackamas web site marketing Theme scrapbook cruise Game boy advanced pokemon free wireless adapter zoloft acyclovir dose vermont health insurance abe lurie moving company

 

Post a Comment

<< Home