vita moderna

kisses, tears & psychodramas

24.1.05

Ek-sistenz

Είναι περασμένες τρεις, ίσως και τέσσερις, νύχτα με βροχή. Επιστρέφω στο σπίτι πιωμένος και σκυμμένος πάνω στα ίδια μου τα βήματα· τόσο απορροφημένος σε σκέψεις που σιγά σιγά αποχωρίζομαι από το υλικό μου σώμα, ως εξής: Έχω, αρχικά, συνείδηση ενός κέντρου που σκέφτεται, κάπως εντατικά, αυτόνομα. Ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής λόγου, μηχανές που κάνουν θόρυβο ξερνώντας διαρκώς λέξεις κι άλλες λέξεις, χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης. Φράσεις ανάβουν και σβήνουν πάνω στα βρεγμένα πλακάκια, με γρήγορο ρυθμό. Δεν προλαβαίνω να σταθώ σε κάποια απ’ αυτές, μια νέα έρχεται να αντικαταστήσει την προηγούμενη- κάτι σαν τους υπότιτλους ταινίας, που περνούν αδιάβαστοι μπροστά μου. Κατανοώ ότι εγώ είμαι ο δημιουργός όλης αυτής της φλυαρίας αλλά ούτε την ελέγχω, ούτε τη χρειάζομαι· δεν ταυτίζομαι μαζί της.

Η κάμερα που βρίσκεται στη θέση του κεφαλιού συνεχίζει να καταγράφει την εικόνα και τον ήχο των βημάτων (βλέπουμε ένα κλασικό τζην με αθλητικά παπούτσια) αλλά αυτό είναι μόνο μια λογική εικόνα, κάτι στο οποίο καταφεύγω από καιρού εις καιρόν ώστε να μη χάνω τη συνείδηση του εαυτού μου. Υπάρχει μάλιστα κάποια στιγμή κατά την οποία η διάχυση του εγώ μου προς κάθε κατεύθυνση είναι τέτοια, που η στιγμιαία, έστω, αίσθηση της απώλειας του πυρήνα που με συνιστά, βιώνεται ως τρομακτική αγωνία ταυτότητας: «ποιος είμαι, ποιος είμαι;»
Ευτυχώς, λίγο πριν με κυριεύσει ολοκληρωτικά ο πανικός, επιλέγω, ως τηλεοπτικός σκηνοθέτης, την κεντρική κάμερα με τα βήματα που λέγαμε, για να σωθώ. Τελικά επιστρέφω στον εαυτό μου, αλλά η καρδιά μου χτυπάει ακόμα από φόβο.


Εδώ η συνέχεια του θρίλερ



2 Comments:

At 1:05 PM, Blogger thas said...

Σχόλια:


kukuzelis:Η επιθυμία μοιάζει μ' ένα διεστραμμένο παράδοξο του Ζήνωνος.
*
Υποτίθεται ότι ο Αχιλλέας κινείται διαρκώς προς μια χελώνα (που προπορεύεται) αλλά δεν την φτάνει ποτέ γιατί όταν φτάσει στο σημείο που ήταν προ ολίγου η χελώνα, αυτή ήδη βρίσκεται σ' ένα άλλο σημείο, πιο μπροστά, κι όταν φτάσει και σ' αυτό το σημείο εκείνη είναι λίγο παραπέρα. Η απόσταση μεταξύ τους μικραίνει διαρκώς αλλά ποτέ δεν εξαφανίζεται. Αν θέλει να φτάσει τη χελώνα θα πρέπει να είναι διαρκώς εν κινήσει. Πάντα ηττημένος.
*
Το διεστραμμένο παράδοξο λαμβάνει χώρα στον πραγματικό κόσμο: ο Αχιλλέας όταν, και αν, πιάσει τη χελώνα (και πολλοί την πιάνουν), διαπιστώνει πάντα με λύπη, καθώς την περιεργάζεται, ότι δεν ήταν ακριβώς αυτή η χελώνα που προσπαθούσε να πιάσει. Κι έτσι η χελώνα-επιθυμία-φάντασμα (που συμφωνώ μας ορίζει) μας κρατάει και πάλι διαρκώς εν κινήσει. Και πάλι ηττημένους.
*
Το παράδοξο του Ζήνωνος έχει λύση μαθηματική. Το άλλο όμως (το διεστραμμένο) πια υπαρξιακή λύση έχει;
*

2005-01-24 21:21


--------------------------------------------------------------------------------

kukuzelis:πια=ποια!

2005-01-24 21:22


--------------------------------------------------------------------------------

ανώνυμη:re gamwto giati den uparxoun pio polloi an8rwpoi pou skeftontai etsi edw pou eimai egw?

2005-01-25 05:04


--------------------------------------------------------------------------------

κροκοδειλάκιΩραία το έγραψες, γιατί ως αίσθηση είναι τρομαχτική. Μου θύμισε την στιγμιαία απώλεια της συνέιδησης σε μια διαδρομή με τρόλεϋ όπου δε θυμόμουν γιατί βρίσκομαι εκεί μέσα και πού πηγαίνω. Τρομερή αγωνία ότι δεν θα επανέλθω στην προτέρα κατάσταση και θα μείνω αιωνίως ενα πλάσμα ουδέτερο χωρίς παρελθόν και μέλλον, σ' ένα τρόλεϋ που κυλά αθόρυβα σε μια άγνωστη διαδρομή χωρίς τέλος.

2005-01-26 06:26


--------------------------------------------------------------------------------

DiS:Χμμμ … ναι!
Με έχωσες εκεί που αποφεύγω να περάσω έστω κι απ' έξω.
Χάθηκε ο κόσμος, αντί να ψάχνεσαι εσωτερικώς εν ώρα βόλτας, να μετράς τις γραμμές στις πλάκες των πεζοδρομίων, όπως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι;

2005-01-26 08:45


--------------------------------------------------------------------------------

hardcorearena:when i first read this a couple of days ago i didn't quite get it…but then, last night, when it happened to me, i thought about you and thought 'hmm..yes…indeed…this is what you were talking/writing about' … and just as i was losing my grip on reality (again!) i brought my kite back down with the help of a soundtrack…a song for the scene… and then my head didn't hurt half as much from thinking…and things weren't quite as obscene…

2005-01-26 10:05


--------------------------------------------------------------------------------

dim:Όλοι οι άνθρωποι, πάντα είχαν και έχουν , τέτοιες εμπειρίες, είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι. Υπέροχα περιγράφονται όλα αυτά από έναν συγγραφέα αμερικανό τον Καστανέντα. Δηστυχώς, φαίνεται ότι η ανθρώπινη ύπαρξη στα μεγάλα της βάθη μάλλον κρύβει κάτι ιδιαίτερα τραγικό, το οποίο η ίδια προσπαθεί να το καλύψει. Στα αναγνώσματα του Καστανέντα, πολύ σοφά αναφέρεται, ότι το μόνο όπλο που διαθέτει μια ανθρώπινη ύπαρξη έαν επιχειρήσει μια τέτοια βουτιά είναι η συνεχής βαθιά επίγνωση του θανάτου.

2005-01-27 09:07


--------------------------------------------------------------------------------

Deleuze:Μια χαρά σε βρίσκω, γιατρέ μου… Πολύ ενδιαφέρον web log. Κάντο να δείχνει λιγότερο "για ψαγμένους μικροαστούς" που λέει και ο Τζιμάκος και θα είσαι ένα βήμα μακρύτερα από μιά απλή, ψηφιακή απεικόνιση του μεταμοντέρνου. ;-)

2005-01-27 13:05


--------------------------------------------------------------------------------

thas:Μερσί Gilles! Τα σχόλια όλων σας είναι τρε τρε αντερεσάντ (πολλή γαλλικούρα πέφτει τελευταία. Η Dimitra των ριάλιτυ τέιπς, φταίει). Δεν περίμενα ότι θα είχατε παρόμοιες εμπειρίες.

2005-01-27 13:31

 
At 6:42 PM, Anonymous Anonymous said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP »

 

Post a Comment

<< Home