vita moderna

kisses, tears & psychodramas

12.1.05

Η τετραφάρμακος

Είτε ως Σύλλογος "Πνεύμα και Ηθική" του Αυλωνίτη, είτε ως μήνυση κατά της αθυροστομίας του λαού μας (για την οποία θα απολογηθεί η αγαπητή Δόμνα Σαμίου) το ζήτημα είναι το ίδιο: ποία η θέσις της ηδονής εις τον βίον; πώς πρέπει να ζώμεν; Φιλοξενούμε σήμερα στο πάνελ,ως αναψυχή, τις απόψεις τεσσάρων επικουρείων φιλοσόφων, μηδέ του ιδίου του Επίκουρου εξαιρουμένου.

*


Γεγόναμεν άπαξ, δις δε ουκ έστι γενέσθαι. δει δε τον αιώνα μηκέτι είναι. Συ δε ουκ ών της αύριον κύριος αναβάλλη το χαίρον. Ο δε βίος μελλησμώ παραπόλλυται και είς έκαστος ημών ασχολούμενος, αποθνήσκει.

Επίκουρος


(Δηλαδή: Γεννηθήκαμε μια φορά και δεν γίνεται να γεννηθούμε και δεύτερη, κι είναι βέβαιο πως δεν θα υπάρξουμε ξανά στον αιώνα τον άπαντα. Εσύ όμως, ενώ δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις την ευτυχία γι’ αργότερα. Κι η ζωή κυλά με αναβολές και χάνεται, κι ο καθένας μας πεθαίνει μες στις έγνοιες.)

*


Αν, ω άνδρες, το ζήτημα που προκύπτει ανάμεσα σ’ εμάς και σ’ αυτούς (σ.τ.μ.: ανάμεσα στους επικούρειους και στους στωικούς) ήταν «τι είναι αυτό που φέρνει την ευτυχία», κι ήθελαν να μας πούνε πως αυτό είναι οι αρετές, πράγμα που θα ’ταν και το σωστό, τότε θα συμφωνούσαμε. Επειδή όμως, όπως λέω, το πρόβλημα δεν είναι το τι «φέρνει την ευτυχία» αλλά το τι σημαίνει ευτυχία και τι είναι αυτό που η φύση μας κατά βάθος επιθυμεί, ισχυρίζομαι ότι αυτό είναι η ηδονή, και σε όλους, έλληνες και βαρβάρους και τώρα και πάντα, το φωνάζω δυνατά, ότι αυτή είναι ο σκοπός της άριστης διαβίωσης. Όσο για τις αρετές-που οι άνθρωποι αυτοί τις παιδεύουν άστοχα γιατί από μέσον τις μετατρέπουν σε σκοπό-, αυτές με κανένα τρόπο δεν αποτελούν σκοπό· οι αρετές δημιουργούν τη δυνατότητα να φτάσει κανείς στον σκοπό.

Διογένης Οινοανδέας


*


Η τετραφάρμακος: Άφοβον ο θεός, ανύποπτον ο θάνατος· και ταγαθόν μεν εύκτητον, το δε δεινόν ευκαρτέρητον.

Φιλόδημος


(Δηλαδή: Ο θεός δεν είναι για φόβο, ο θάνατος δεν προκαλεί ανησυχία. Το καλό εύκολα αποκτιέται και το κακό αντέχεται!)

*


Σε πρόλαβα, Τύχη, και σου ’χω φράξει όλες τις διόδους. Και δεν πρόκειται να παραδοθούμε όμηροι μήτε σε σένα μήτε σε καμιά συγκυρία. Αλλά σαν έρθει η ώρα να φύγουμε, θα φτύσουμε και τη ζωή και όσους με ματαιοδοξία προσκολλλώνται σ’ αυτήν· θα φύγουμε απ’ τη ζωή μ’ ένα ωραίο τραγούδι λέγοντας πόσο ωραία τη ζήσαμε.

Μητρόδωρος



Υ.Γ.
Η έννοια της ηδονής καλύπτει στους Επικούρειους μια ευρύτατη περιοχή από την κατάσταση της αποφυγής του πόνου έως την πληρότητα της αλυπίας, της αφοβίας, της κατάφασης στη ζωή.

Λέει ο Διογένης Οινοανδέας:
Τα αγάλματα των θεών πρέπει να τα φτιάχνουμε χαρούμενα και χαμογελαστά, για να τους ανταποδίδουμε το χαμόγελο κι όχι να τους φοβόμαστε.

Τα αποσπάσματα και η μετάφραση του Γιάννη Αβραμίδη, από το βιβλίο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ (Αναγνωστικό της επικούρειας φιλοσοφίας και τέχνης του ζην), εκδόσεις Θύραθεν

2 Comments:

At 11:33 AM, Blogger thas said...

Σχόλια:


thas:Προσκολλλώνται λλέμε! Βαριέμαι να το αλλλάξω.

2005-01-12 15:21


--------------------------------------------------------------------------------

διμίτρις:Παραμονές Χριστουγέννων, και κάποιος εύχεται στον Mr Big της Εταιρείας το κλασσικό "Χρόνια Πολλά με Υγεία, να υπάρχει υγεία και όλα τα άλλα…",προς μεγάλη μου έκπληξη ο Big ανταπαντάει " καλά τι ευχή είναι αυτή, η υγεία δεν είναι αυτοσκοπός παιδί μου,είναι το μέσον, εγώ δε θέλω να είμαι υγιής, θέλω να είμαι ευτυχισμένος, η υγεία είναι οπωσδήποτε πολύ συχνά απαραίτητη, όπως απαραίτητη είναι και μιά ωραία γυναίκα…" , ο Big είναι γύρω στα 70, δε ξέρω για σας εγώ πάντως εξεπλάγην…
Χρόνια Πολλά με υγεία και ωραίες γυναίκες .

2005-01-12 20:22


--------------------------------------------------------------------------------

DiS :Τώρα μάλιστα! Τα καλά και συμφέροντα, κ. Thas. Αμ βάλτε κανα απόφθεγμα σοβαρού φιλοσόφου. Ανθρώπου θρησκευόμενου, ηθικού και ανώτερου. Αλλά πουουου! Επικούριους πήγατε και βάλατε. Που ήταν γνωστοί σ' όλο τον αρχαίο κόσμο για τη φιλοσοφία τους περί "ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κώλος μας". Καλέ το ξέρετε ότι τους είχαν αφισοκολλημένους (άντε, ψηφιδομένους) σε όλα τα μπουρδέλα της Πομπηϊας; Μ' αυτά πάτε να μας φέρετε στο σωστό δρόμο; Αίσχος!

2005-01-12 20:58


--------------------------------------------------------------------------------

DiS:(συνηγορούσα υπέρ κ. Ακρίδα)

αηδία σχόλια .. όλα τα κόβουν!

2005-01-12 20:59


--------------------------------------------------------------------------------

thas:Είχαν δηλαδή πάνω απ' τα κρεβάτια τους, στην Πομπηία, έναν τύπο που έλεγε:"Αν θέλεις να το κάνεις, είσαι ελεύθερος. Αλλά να ξέρεις ότι το σεξ δεν ωφέλησε, ποτέ, κανέναν. Αρκετό θα ήταν να μην έβλαψε κι όλας!"

Άτιμη προπαγάνδα! Χτυπάς και στις καλύτερες των οικογενειών!

2005-01-13 15:11


--------------------------------------------------------------------------------

κροκοδειλάκι:Δεν ξέρω αν κατεβάζω το επίπεδο, αλλά αυτή τη στιγμή τρώω μια παστουλα απο το παπαγκαλίνο… Πώς να την περιγράψω… Στρογγυλή, μαύρη κατάμαυρη, με πικρή σοκολάτα από πάνω, λυώνει η άτιμη και γλυστρά πρώτα στη γλώσσα, μετά γεμίζει το στόμα και μετά κατρακυλά στο λαιμό και κάθεται θριαμβευτικά στο στομάχι μου. Μεγάλη ηδονή, αδέλφια! Κι αφού δεύτερη ζωή δεν έχει που λέει κι ο γνωστός πολυσυζητημένος παρεξηγημενος (;)αλλά παραμένων μεγάλος ποιητής μας, λέω να δοκιμάσω και μια επόμενη. Μια στρώση μαύρη ,μια άσπρη, πορτοκάλι πορτοκαλί από πάνω. Θαναι ίδια η ηδονη άραγε;

2005-01-16 12:02


--------------------------------------------------------------------------------

An:Την ηθική πολλοί εμίσησαν, τις ηδονές… κανείς! Κι όποιος πιστεύει το αντίθετο, ψεύδεται… για να μιλήσουμε και λίγο για το ψέμα.

2005-01-17 20:15


--------------------------------------------------------------------------------

QarcQ:Με όλα τα παραπάνω δυσκόλευομαι να διατυπώσω μια ευχή για την ονομαστική σου εορτή.

Σου εύχομαι να καταφέρεις να ταυτιστείς και με τους δύο χαρακτήρες του "ΠΛΑΓΙΩΣ"!

Χρόνια Λαλλά!

2005-01-18 01:48


--------------------------------------------------------------------------------

nootropia:Α, ναι, γιορτάζει κι όλας: να τα χαίρεσαι, να σε χαίρονται κλπ. Όποια θέλεις, εννοείται. Τώρα που έφτασες ως εδώ, δεν κάνεις μια νέα αρχή; Έστω, δεν μας προτείνεις πώς να κάνουμε εμείς;

2005-01-18 08:30


--------------------------------------------------------------------------------

thas:Βρε βρε βρε! Με συγκινείτε, εγώ το είχα ξεχάσει! Να σερβίρω ένα γλυκό. Ή μάλλον, μια που ήρθατε, να μείνετε για φαγητό. Πάει έντεκα, θα βγάλω ένα ουζάκι πρώτα… Μη στέκεστε έτσι, καθίστε. Δεν θα με παρεξηγήσετε.. Μένω ως αργά τα βράδια…τραβήξτε τα χαρτιά…να βάλω κι ένα cd να παίζει… αμάν ρε γαμώτο ποτέ δεν βρίσκει κανείς τίποτα εδώ μέσα…

2005-01-18 09:09

 
At 12:43 AM, Anonymous Anonymous said...

This is very interesting site... Commander zoloft en ligne Plastic georgia womens free surgery health clinics Companion property and casulty insurance http://www.accutane-package-insert.info

 

Post a Comment

<< Home