vita moderna

kisses, tears & psychodramas

31.12.04

Τα κάλαντα του γκαντέμη

Αξημέρωτα ακούω το πρώτο κουδούνι. Τέλος πάντων, το δικό μου αξημέρωτα μπορεί να είναι και εννέα το πρωί αλλά αυτό δεν έχει σημασία για την ιστορία μας.
Η πρώτη μου σκέψη είναι: κάτι έχω κάνει και με ψάχνουν! Πρόκειται για ενοχικό σύνδρομο που αναπτύχθηκε μέσα μου με τα χρόνια εξαιτίας των φανταστικών εξεγέρσεων κατά του συστήματος. Τέλος πάντων, συνέρχομαι γρήγορα και θυμάμαι. Πρόκειται για τα κάλαντα..
Η επόμενη ακριβώς εικόνα που σχηματίζεται είναι ένα χιονισμένο τοπίο με δύο ξανθά κοριτσάκια στην πόρτα μιας ξύλινης καλύβας. Εγώ προφανώς βρίσκομαι μέσα στην καλύβα και καλούμαι να ανοίξω στους αγγέλους.
Μέχρι να φτάσω στην πόρτα το όνειρο θρυμματίζεται και νέο άγχος εγκαθίσταται, γιατί πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από ενοχικός είμαι και αγχώδης. Έχω ψιλά; Πού τα έχω; Πού είναι το παντελόνι μου;
Όμως ανοίγω. Και όπως είναι επόμενο (προκύπτει και από τον τίτλο) δεν υπάρχουν ξανθά αγγελάκια αλλά ο Βαγγέλης. Ο Βαγγέλης είναι γνωστός τύπος από τη δεκαετία του ογδόντα. Εκείνος δεν με θυμάται γιατί φυσικά, όταν μπλέξεις με πρέζα δεν εστιάζεις στους ανθρώπους αλλά στη χρήση τους. Τέλος πάντων, ο Βαγγέλης, κρατάει ένα τριγωνάκι στο χέρι και φοράει τον γνωστό Αγιοβασιλιάτικο σκούφο. Τα γόνατα σε ημικάθισμα, η φωνή του υγρή, νταγκλαριστή (όπως λέμε κελαρυστή):
- Να τα πω;
- Να τα πεις.
Ψάχνοντας για τα γυαλιά μου (που δεν τα βρίσκω γιατί δεν τα βλέπω-φαύλος κύκλος) και για ψιλά που όπως είναι αναμενόμενο δεν υπάρχουν (προκύπτει και από τον τίτλο) σκέφτομαι αν ο Βαγγέλης προλαβαίνει να μου φάει κανα μπουφάν που κρέμεται ή να πάρει μάτι τη διαρρύθμιση του σπιτιού για μελλοντική χρήση.
Τέλος πάντων, τον ψιλοελέγχω. Όλο «τέλος πάντων» λέω, κόλλησα. O Βαγγέλης φταίει.
Πριν τελειώσει το αργό κατρακύλισμα της μελωδίας, του δίνω δεκάευρο και ρωτάω αν έχει ρέστα.
Ο Βαγγέλης συγκατανεύει αργά με το κεφάλι. Αργά βάζει το χέρι στην τσέπη του παντελονιού, αργά το βγάζει, αργά κοιτάζει κάτι λερωμένα κέρματα. Μου τα δίνει.
Ένα ευρώ και είκοσι λεπτά και πενήντα λεπτά και δέκα λεπτά και πέντε λεπτά.
Με κοιτάει. Τον κοιτάω. Συλλαμβάνω τον τίτλο.
Αργά ξαναβάζει το χέρι στο παντελόνι, αργά το βγάζει, αργά κοιτάζει κι άλλα λερωμένα κέρματα.
Μου τα δίνει.
Πενήντα λεπτά και είκοσι λεπτά και δέκα λεπτά.
Με κοιτάζει.
Τον κοιτάζω. Ξανασκέφτομαι τον τίτλο.
-Χρόνια πολλά, του λέω μελαγχολικά.
-Χρόνια πολλά ρε πατέρα, μου κάνει.

Σκέφτομαι έκτοτε τη φράση του. Μοιάζω για πατέρας; Έχω συμπεριφορά πατρική; Στάθηκα πατέρας για εκείνον;Τέλος πάντων.

*


Μετά την περσινή επιτυχία που σημείωσε το εφέ με τα φώτα, ξανακατεβάζουμε και φέτος τους διακόπτες για να υποδεχτούμε τον καινούριο χρόνο.

Καλή χρονιά σε όλους. Να ’στε καλά ρε πατέρες!

4 Comments:

At 11:55 PM, Blogger thas said...

Σχόλια:


DiS:Νάσαι καλά ρε, μου την έφιαξες πάλι την μέρα! Μισό να πάρω το καλό ξυράφι γιατί χρονιάρα μέρα δεν λέει να κόβομαι με μπακατέλες.

Όμορφο πάντως το κείμενο … αυτό έχω να το λέω!

Δε μου λες, τα χρώματα της σελίδα σου τι πάθανε πάλι; Γιατί βλέπω τη χαρά του μπλε; Γιατί γκαβώθηκα να δω τα link; Ιδού οι πρωτοχρονιάτικες απορίες μιας βαριεστημένης κόρης.

2005-01-01 17:00


--------------------------------------------------------------------------------

thas:Με διαβάζεις επιπόλαια. Δεν εμβαθύνεις στις παύσεις, τα σημεία στίξης, τις αναπνοές. Λέμε ότι κατεβάσαμε τους διακόπτες για να υποδεχτούμε το νέο έτος. Γι' αυτό επικράτησε το σκότος.

Χρόνια πολλά Dis. Παν ό,τι ποθείς,να βρεθεί, τσουπ, στην αγκαλιά σου!

2005-01-01 19:18


--------------------------------------------------------------------------------

Oneiros:Ωραίο το εφέ με τα φώτα, thas. Έχασα τα comments λόγω www, κι αναρωτιόμουν πως ήταν δυνατόν να μη σχολιάσει κανείς την 'εκκλησία'. Υπέροχα κείμενα, εμπνέεσαι με τις γιορτές, methinks. Εύχομαι η μούσα της επιλογής σου να απαντάει πάντα στο κάλεσμά σου όταν τη χρειάζεσαι, και το '05 να είναι η χρονιά του μεγάλου πονήματος (το 'θα γράψω' πέτυχε στο ψαχνό..)

2005-01-01 21:47


--------------------------------------------------------------------------------

thas:merci, merci.

2005-01-03 09:48


--------------------------------------------------------------------------------

ανώνυμη:Mou aresei opws grafeis. Exoun keimena sou dhmosieutei kapou? Pou mporoume na ta broume? Epishs, kale grafe pio suxnaaaaa…

mia anwnumh 8aumastria :)

2005-01-04 02:34


--------------------------------------------------------------------------------

Sofia:Αυτό είναι thas. 'Οχι μόνο απέκτησες πιστό κοινό αλλά θα ταχτοποιηθείς κιόλας με τις ανώνυμες θαυμάστριες. Άντε Χρόνια Πολλά

2005-01-05 10:17


--------------------------------------------------------------------------------

thas:Pou isouna vre anwnumh thaumastria otan hmouna 16; Hathike o kosmos na synantithoume se ena party, na horepsoume ena bluz, na fame liga garidakia, na pame mia volta me to podilato, na perpatisoume xypolitoi to katamesimero, na ximerothoume perazmblaz (ayto apantaei sthn erwthsh:
-pou pas?
-paou pera zmblaz!)

Ax vre koritsia, ti kako! Kanenas den xtypaei thn porta na me ekmetalleytei, na me ekdwsei! Tha meinw anekdoto, to ermo.

2005-01-05 15:36


--------------------------------------------------------------------------------

ανώνυμη:Otan hsoun 16 prepei na hmoun polu mikrh gia na me afhnei o mpampas mou na phgainw se party… Eimai 24 twra. Pantws, thn porta na sou xtuphsw ligo duskolo mias kai eimai sthn allh pleura tou atlantikou. Alla mou aresei na "se diabazw" gia na nomizw oti eimai Ellada, kai oti apo stigmh se stigmh 8a mou xtyphsoun kai mena thn porta gia na mou poun ta kalanta… ainte as einai kai o Baggelhs.

2005-01-06 01:21


--------------------------------------------------------------------------------

ΜπερεκέτηςΓέλασα μέχρι δακρύων κι έτσι δε χρειάστηκε να δακρύσω. Νά σαι καλά……..

2005-01-16 01:16

 
At 3:18 AM, Anonymous Anonymous said...

best regards, nice info Progressive scan dvd players cosmetic surgery center facial surgery fake kate spade handbags Condition existing insurance medical travel Digital lock rack cabinet french directoire furniture oral and maxillofacial surgery clinics Classic hairy women Cataract surgery refractive target

 
At 9:30 AM, Anonymous Anonymous said...

This is very interesting site... » » »

 
At 10:01 AM, Anonymous Anonymous said...

Very cool design! Useful information. Go on! » » »

 

Post a Comment

<< Home