vita moderna

kisses, tears & psychodramas

8.3.05

Συμβουλές για νέους συγγραφείς

Κάθε νεογέννητο μωρό πρέπει να το πλένουμε προσεκτικά και, αφού ηρεμήσει από τις πρώτες του εντυπώσεις, πρέπει να το μαστιγώνουμε ανελέητα, λέγοντας: «Μη γράφεις! Μη γράφεις! Μη γίνεις συγγραφέας». Αν, παρά την τόσο αυστηρή τιμωρία, το μωρό εκδηλώσει πάλι την τάση για γραφή, πρέπει να το δοκιμάσουμε να το πείσουμε με χάδια. Αν δεν βοηθήσουν ούτε τα χάδια, ξεγράψτε το-γράψτε «χαμένο».
Η φαγούρα για γράψιμο είναι αθεράπευτη.
Ο δρόμος ενός συγγραφέα από την αρχή ως το τέλος είναι γεμάτος αγκάθια, καρφιά και τσουκνίδες, και γι’ αυτό κάθε λογικός άνθρωπος πρέπει να προφυλάξει τον εαυτό του από το γράψιμο.

Άντον Τσέχωφ


(από το Κανόνες για αρχάριους συγγραφείς,από τον συλλογικό τόμο « Έμπνευση και δημιουργία» που εξερευνά τα μυστήρια της γραφής, με κείμενα των Τσβάιχ, Βαλερύ, Προυστ, Σαντ, Μωπασσάν, Μπόρχες, Μπωντλαίρ, Στήβενσον, κ.α., εκδόσεις Printa, 2004)

.

7 Comments:

At 11:03 AM, Anonymous Anonymous said...

Υπονοείς ότι σε γέμισαν χάδια και χαστούκια και παρόλα ταύτα την έπαθες; Γιατί είχα λάθος εντύπωση;

 
At 11:20 AM, Blogger thas said...

Δεν υπονοώ κάτι. Με εξέπληξε το χιούμορ του, γιατί ξέρεις, αλλιώς έχουμε τον Τσέχωφ στο μυαλό μας. Ε, γέλασα, μ' άρεσε και το έβαλα. Απλά πράγματα. Είμαι απλός άνθρωπος εγώ.

 
At 2:30 PM, Blogger QarcQ said...

Απλός?
Διπλός με πάγο είσαι...
Είσαι το πάντρεμα ρακόμελο-αψέντι.
Μη σταματάς Thas, ρίξε στο γυαλί φαρμάκι.
Τι?
Το vitamo είναι'δω?
Α δεν είναι το συγχαρητηριολόγιο...
Ούπς sorry!

 
At 3:55 PM, Anonymous Anonymous said...

Εκεί που χύθηκε η απλότητα, φύτρωσε ο thas...

 
At 3:37 PM, Anonymous Anonymous said...

Από επιστολή του Κάφκα, μου φάνηκε σχετικό και το αντιγράφω από την "ιστορία της ανάγνωσης": "Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι πρέπει να διαβάζουμε μόνο βιβλία που μας δαγκώνουν και μας τσιμπούν. Αν το βιβλίο που διαβάζουμε δε μας ταρακουνά βίαια σαν γροθιά στο κεφάλι, τότε γιατί να μπούμε καν στον κόπο να αρχίσουμε να το διαβάζουμε? Για να μας κάνει ευτυχισμένους? Τα βιβλία που μας κάνουν ευτυχισμένους μπορούμε στο άψε-σβήσε να τα γράψουμε κι εμείς. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι βιβλία που μας γρονθοκοπούν σαν την πιο οδυνηρή συμφορά, σαν το θάνατο κάποιου που αγαπάμε περισσότερο κι από τον εαυτό μας, που μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν να μας έχουν εξορίσει στα άγρια δάση, μακριά από κάθε ανθρώπινη παρουσία, σαν αυτοκτονία. Ένα βιβλίο πρέπει να είναι ο πέλεκυς για την παγωμένη θάλασσα που κουβαλάμε μέσα μας". thas, συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου ;-).

 
At 7:58 PM, Anonymous Anonymous said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP Gmc safari radiator brooklyn online cosmetics petrova Servers other than web server Spin serves in tennis

 
At 2:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Very nice site! Term life insurance nc patio furniture Part-time jobs for teachers Free cleopatra slots fire alarm wire Mazda tribute parts

 

Post a Comment

<< Home