vita moderna

kisses, tears & psychodramas

8.9.08

Μα πού χάθηκε αυτό το κορίτσι;


(sad-autumn-politics)


Η τούρτα ζαχαρένια του Γιωρ.Παπ. με μελαγχόλησε. Ευφυολόγημα νομίζω άσχετο με την ιδιοσυγκρασία του, αντί να βελτιώνει την εικόνα του ίδιου και του κόμματος (το οποίο συνεχίζει να μεσοπελαγώνεται έρμαιο παντοειδών ανέμων), ρίχνει μια πρόσκαιρη γέφυρα προς το λαϊκό αίσθημα (που γουστάρει γρήγορη ατάκα και γλωσσικές εξυπνάδες), για να μείνει στο τέλος σώμα αναφομοίωτο και ξένο προς τη ρητορική του αρχηγού του. Ό,τι τέλος πάντων ορίζουμε ως τέτοια.

Γενικά το φθινοπωρινό μικροπολιτικό κουβεντολόι (ρουσοπούλειον ασυμβίβαστο + τατουληάδα / βουλγαράκειον γκλαμ + κοτερολογία) μού φαίνεται ότι κλείνει και πάλι την πολιτική σε μια τηλεοπτική οχλαγωγία με την οποία τρέφεται η καθημερινότητά μας: αυτό το άκακο ζωάκι που μασά και αναμασά διαρκώς την ασημαντότητα, ώσπου το ίδιο να μεγαλώσει, να παχύνει και να καταλάβει εντέλει το βασικό σχήμα της ζωής μας (σημειωτέον, ως γνωστόν, πως δεύτερη ζωή δεν έχει).

Άσχετο, αλλά εύρισκα πάντα την κατηγορία περί αμερικανοτραφούς κολεγιόπαιδος που δεν ξέρει ελληνικά, άδικη για τον άνθρωπο. Τα ελληνικά του Γιωρ.Παπ. δεν μου φαίνονται άσχημα, τουλάχιστον συντακτικά. Το πρόβλημα βρίσκεται, πασιφανώς νομίζω, στην έλλειψη εκφραστικότητας και στην αναιμική εμψύχωση των ίδιων του των λόγων· με άτονα ή ανύπαρκτα τα παραγλωσσικά και εξωγλωσσικά στοιχεία.

Πήξαμε στους ρήτορες, θα μου πεις.
Ίσως.
Αλλά και πολιτική δίχως λίγη έμπνευση, δίχως ένα μίνιμουμ εκφραστικού πάθους (τη στιγμή μάλιστα που καλείς τις μάζες να μοιραστούν μαζί σου ένα όραμα) δεν νοείται από αρχαιοτάτων, ενώ η ρητορική δεινότητα δεν είναι απαραίτητα συνώνυμο της παραπλάνησης- είναι, φυσικά, η συνήθης εκτροπή της. Γίνεται πάντως να είναι κι αλλιώς.

Κατά μία έννοια και ένα καλό γραπτό κείμενο ασκεί την ίδια τέχνη της ρητορείας με τον καλύτερο (αποτελεσματικότερο) τρόπο: πείθει τον αναγνώστη για την ειλικρίνεια των προθέσεών του, τον ρουφάει σε ένα απολύτως προσωπικό σύμπαν, ενώ ο δημιουργός του είναι σε θέση να παρατηρεί το αόρατο στους πολλούς νήμα, τις ραφές, το στρίφωμα· στοιχεία που δεν συνιστούν ψεύδος και απάτη, αλλά δομικά συστατικά της (κρυφής) του αρχιτεκτονικής. Ήγουν-τουτέστι κατασκευάζεται και η αλήθεια, όπως η πίτσα καπριτσιόζα.

[έχω ξεφύγει σε καλολογικά στοιχεία, αφορισμούς, υπερβατά, χιαστί, κατά το δοκούν- τώρα ανοίγομαι και στην κουζίνα]

Αυτό είναι το πρόβλημα του καθηλωμένου Πασόκ: δεν είναι σε θέση να κατασκευάσει την αλήθεια του- περιμένει να ζήσει από το ψέμα των άλλων.
Δύσκολα πράγματα αυτά.
Ιδίως όταν το πρόβλημα βρίσκεται, κατά δήλωση, στους ίδιους.

*



Με δεδομένη την καταιγίδα που πλήττει την κυβέρνηση, την κατάσταση της οικονομίας και τα μύρια όσα της πενταετίας, η αντοχή των ποσοστών Καραμανλή και η διαφορά +2 με το Πασόκ, φωνάζουν το προφανές: ότι το κοινωνικό σώμα, μουδιασμένο και αμήχανο σχετικά με το ποια προβλήματα είναι σε θέση να λύνει επιτέλους η πολιτική, με ελάχιστη ή καθόλου ελπίδα, συνεχίζει να κρατιέται από πρόσωπα. Ο καθένας, αφού (επανα)βεβαιώσει υποταγή στο κοινό δόγμα τού «όλοι ίδιοι είναι» (μη μας πούνε και μυγοχάφτες), ακολουθεί, έστω απρόθυμα, τις προσωπικές του συμπάθειες.

Έτσι μόνο εξηγούνται τα κουφά γκάλοπ, με τα κουφά τους αποτελέσματα. Σε ένα ιδεολογικό τοπίο που φέρνει σε αλπική τούντρα, τα πρόσωπα αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο έκφρασης γνώμης, μια ιδιωτική περιοχή προτιμήσεων, μικροσυμπαθειών ή έστω αναγκαστικής επιλογής του μη χείρον. Έτσι ερμηνεύεται και η σπουδή Καραμανλή να μας βεβαιώσει πως: μάγκες, το παίρνω πάνω μου.

[Σημειολογικώς μεταφραζόμενο: είμαι ο ηγέτης / τιμονιέρης / καραβοκύρης· μπορεί να μην πιάσουμε τσιπούρες αλλά θα σας βγάλω ζωντανούς στη στεριά.]

Με δεδομένο το υλικό του (φτάνει να χαζέψεις τα πρωτοκλασάτα στελέχη και τους υπουργούς που σαρώνει η κάμερα στην πρώτη σειρά) τα σκάνδαλα και τα σκανδαλάκια που σκάνε από παντού, συν τον ζοφερό χειμώνα που ψιλοεξαγγέλλεται, είναι ένα μικρό θαύμα ότι μπαίνει και βγαίνει όρθιος στη συνέντευξη τύπου. Να μη σου πω και ενισχυμένος.

*



[Σκάνδαλα· το μεγαλύτερο όλων παραμένει η εξαφάνιση της Καλομοίρας Σαράντη, στον κολοφώνα της δόξας της -και δεν βρέθηκε ένας, να τον ρωτήσει γι’ αυτό, να μάθουμε και κάτι χρήσιμο.]

*


Καλό Χινόπωρο, χειμαζόμενοι αδερφοί μου.

29 Comments:

At 9:46 AM, Blogger Sraosha said...

Αλλά και πολιτική δίχως λίγη έμπνευση, δίχως ένα μίνιμουμ εκφραστικού πάθους (τη στιγμή μάλιστα που καλείς τις μάζες να μοιραστούν μαζί σου ένα όραμα) δεν νοείται από αρχαιοτάτων, ενώ η ρητορική δεινότητα δεν είναι απαραίτητα συνώνυμο της παραπλάνησης- είναι, φυσικά, η συνήθης εκτροπή της. Γίνεται πάντως να είναι κι αλλιώς.

Ο Αριστοτέλης, λέγω, δε θα μπορούσε να το πει καλύτερα.

Αφήνοντας στην άκρη το ισχνό αντίπαλον δέος του Γ. Παπανδρέου, αναρωτιέμαι ΠΩΣ είναι δυνατόν ο Κ. Καραμανλής να εμπνέει εμπιστοσύνη και να θεωρείται καταλληλότερος για prothypourge (sic). Τι σόι αρχέτυπο βλέπουν πάνω του; Πατρική φιγούρα λαδέμπορα; Μηχανή συζυγικής ερωτοπραξίας; Μπαϊλντισμένο αλλά τυπικό τραπεζοϋπάλληλο; Καλοσυνάτο μπάτσο; Κεφάτο εστιάτορα; Γιατί για πολιτικός, ε, δεν είναι ούτε ο πιο δραστήριος, ούτε ο τολμηρότερος, ούτε ο πιο ξεσηκωτικός. Ποτέ μου δεν κατάλαβα. Τέλος πάντων.

 
At 9:48 AM, Blogger Sraosha said...

"Ζαχαρένια" τούρτα. Άλλος γκουρμές από εκεί. Σε αντίθεση με, λ.χ., τις συνηθισμένες αλμυρές τούρτες (αντζούγιες, πιπεριές, τυρί, σιμιγδάλι) με τις οποίες όλοι είμαστε εξοικειωμένοι.

 
At 10:21 AM, Blogger Βάσκες said...

Ρε παιδιά χάθηκε η Καλομοίρα και δεν λέει κανένας τίποτε;

Τι συνομωσία της σιωπής, τι ομερτά είναι αυτή!

 
At 10:27 AM, Blogger thas said...

Και όμως, sraosha μεγαλοδύναμε, όπως βλέπεις αποδεικνύεται πυρρίμαχος (πήρε εκλογές ενώ καπνίζανε απ’ έξω τα δεντράκια στη μισή Ελλάδα) και αδιάβροχος. Τι να πω. Ξέρουμε ελάχιστα για τους συμπολίτες μας…

Πες τα βάσκες παιδί μου. Θα είναι στην κουζίνα στο αμέρικα να πλένει πιάτα για να μην πάρουν τα μυαλά της αέρα...family bussines.

 
At 12:07 PM, Blogger ou ming said...

τη στιγμή μάλιστα που καλείς τις μίζες να μοιραστούν μαζί σου ένα όραμα

πωπω, έτσι το διάβασα στην αρχή

 
At 12:57 PM, Blogger thas said...

χε.

Είχα κι εγώ lapsus καθώς έγραφα χτες: "με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίζας..." αλλά δεν το κράτησα τελικά.
Βρε τι έχουμε πάθει.

 
At 2:09 PM, Blogger greekgaylolita said...

Χεχε, ξερουμε πολλα για τους συμπολιτες μας Thas μου.
Κατα το προσωπικο δοκουν, μια ζωη(κατα τ'αλλα ας γινουμε στα-αχτι και Burberry;-)

(η Καλομοιρα ειναι New York:
http://www.yupi.gr/gossip/c4993/H_Exafanish_Ths_Kalomoiras.html

http://www.yupi.gr/gossip/c5106/H_Kalomoira_Milaei.html
:)

 
At 2:15 PM, Blogger Sraosha said...

Τουλάχιστον βρήκαμε την Καλομοίρα.

 
At 2:28 PM, Blogger greekgaylolita said...

:-P

 
At 3:29 PM, Blogger gasireu said...

λέτε η Καλομοίρα να ήταν μια κάποια λύσις;
λέτε το μη χείρον να είναι η έσχατη επιλογή και η πενία αυτή σε πρόσωπα εμπιστοσύνης με τερμιτοφαγωμένα υπόβαθρα;...
με την τέχνη του κειμένου να αναδύετε στην πέμπτη παράγραφο, για να καταλήξετε στη μεγαλειώδη αμηχανία του πασοκ, διατυπωμένη ως την ερμηνεύετε μεγαλειωδώς, φεύγω με χινοπωρινό μπουρίνι εντός της κεφαλής κλπ κλπ κλπ...

 
At 5:28 PM, Blogger Xilaren said...

πολύ λυπάμαι για το ντεζαβού αλλά εγώ ήρθα να πω το "Πήξαμε στους ρήτορες". Ήτοι, το χάρισμα, θέμα από την εποχή του Βέμπερ, καλό και χρυσό είναι αλλά μου φαίνεται πως όλες οι πρόσφατες εμπειρίες μας συμβουλεύουν να το αποφεύγουμε (λέγετέ με Τόνυ Μπλαιρ)

Βλέποντας τα χάλια μας κι εκεί κι εδώ (Γκόρντον Μπράουν) συχνά σκέφτομαι πως ίσως η απάντηση βρίσκεται στο ότι πέρασε η εποχή που οι πολιτικοί χωρίζονταν σε χαρισματικούς (ρήτορες) και μη και όσο το νωρίτερο το πάρουν απόφαση οι ψηφοφόροι, τόσο το νωρίτερο θα ξεκολλήσουμε. Χωρίς κυνισμό, ίσως να είμαστε στην εποχή των πολιτικών - διεκπεραιωτών και αυτό μάλλον στην Ελλαδίτσα μας ξεκίνησε με τον Σημίτη (ναι, ξέρω, φτου κακά)

 
At 5:52 PM, Anonymous Anonymous said...

Φίλε, δε συμφωνω με όλη αυτή την εκστρατεία απαξίωσης του Γιώργου.

Απ την άλλη, στο συνασπισμό το μόνο που βλέπω είναι μια θολούρα και τίποτε άλλο.
Ποιό "όραμα" δηλαδή είναι αυτό, που δεν μπορώ να διακρίνω και ποιό είναι εκείνο το στοιχείο του "οράματος" που μόνο ο συνασπισμός μπορεί να υλοποιήσει και το πασο αδυνατεί;

Οσο για τον καταλληλότερο, ε ξέρετε πως λειτουργεί το πράγμα

Με εκτίμηση

 
At 6:05 PM, Blogger greekgaylolita said...

Ε βρε ανωνυμε μου, χωριο που φαινεται κολαουζο δε θελει.
Ακαταλληλοτερος καταλληλοτερος απο τον Γιωργο, very difficult.
Tο οτι ο Κωστακης καταλληλιζει εχει να κανει με τα σχιζομπουλοειδη συνδρομα της ελληνικης κοινωνιας, courage:)

 
At 6:09 PM, Anonymous Anonymous said...

Διορθώνω:

"ποιό είναι εκείνο το στοιχείο του "οράματος" που μόνο ο συνασπισμός μπορεί να υλοποιήσει και το πασόκ αδυνατεί;"

Κάποιος στο ραδιόφωνο έλεγε χτες ότι κάπως παπαδίστικα εκφωνει ο Γιώργος.

Δηλαδή δε μας πειράζει που μας γαμεί ο Καραμανλής και η παρέα του; Να ναι καλά να ρητορεύουν κι ο κώλος μας αντέχει;

 
At 6:30 PM, Anonymous Anonymous said...

Ο Γιωργος δεν με τρελαίνει , δεν μ ενθουσιάζει, αφού ο άνθρωπος δεν είναι μπαλκονάτος. Ετσι έχω συνηθίσει από μικρός τους αρχηγούς

Οσο οι σχολιαστές και οι opinium makers της τηλεόρασης προσπαθούν να μου επισημάνουν τις αδυναμίες του, τόσο πιό συμπαθής μου φαίνεται.

Δε φταίω εγω , αυτό μου συμβαίνει και σας το εξομολογούμαι.

 
At 9:48 PM, Blogger γ.κ. said...

@ανώνυμος

καλά κάνεις τέκνον μου.

και μην ανησυχείς και τον Τωρινό πρωθυπουργό Κωστάκη και μπούλη τον έλεγαν-και είδες λεβεντοκυβέρνηση-
το ίδιο θα γίνει και με τον Γιωργάκη θα τον δεις και θα τρίβεις τα μάτια σου!

 
At 9:51 PM, Blogger γ.κ. said...

ξεχάστηκα όμως από τον βασικό μου σκοπό που ήταν να πω ότι μου άρεσε πολύ (και αυτό)το κείμενο!


καλό βράδυ

 
At 10:12 PM, Blogger ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Δεν βρέθηκε κανένας χριστιανός να ρωτήσει γιατί φαλήρισε η κραταιότερη μονοπωλιακή επιχείρηση της χώρας, η ΔΕΗ, την πληρώνουμε όλοι ακριβά, αγοράζει ακριβά από τη γειτονιά, αμολάει απύθμενη ρύπανση, κωλύεται στις ανενεούμενες μορφές ενέργειας, και κοβει τα λιγα δένδρα της Μαγαλοπουλης, σπολάτι, φαντάσου να μην είχε και τον ...καλύτερο μανατζερ της ...Ευρώπης, θα την ψάχναμε στο γιουσουρούμ!

 
At 1:21 AM, Anonymous Anonymous said...

Τι σχέση έχει η Καλομοίρα με την πολιτική ζωή του τόπου, thas; Η Καλομοίρα είναι σοβαρότατο και αξιοπρεπέστατο άτομο.

 
At 11:39 AM, Blogger thas said...

Xilaren dear, ελπίζω να μην προκύπτει από το ποστ ότι γουστάρω μπαλκόνια, σημαίες και μεθυσμένους ήλιους. Ότι θέλω χέρια ψηλά κι όλα τα φτάνω. Ότι έφυγε ο χαρισματικός Αντρέας και απομαγεύτηκε η πλάσις. Αντιθέτως, είμαι πολύ χαρούμενος που τελείωσε το πανηγύρι και το πλάστικ φαντάστικ.
Θέλει όμως προσοχή. Η έλλειψη κάποιας ικανότητας (εν προκειμένω της ρητορικής) δεν αποτελεί από μόνη της εγγύηση για τα υπόλοιπα. Δεν πρέπει από αντίδραση να δικαιώνουμε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε δεν μας θυμίζει το παρελθόν, θεωρώντας πως ένα έλλειμμα, δεν μπορεί, θα είναι για το καλό το δικό μας ή θα έχει το αντιστάθμισμά του σε ποιότητα και βάθος. Καλύτερα να κρίνουμε κατά περίπτωση.
Σε κάθε θέση ευθύνης χρειάζεται ταλέντο. Αυτή η απλή παραδοχή που αφορά επιπλέον το ποδόσφαιρο, την τέχνη και την οικιακή οικονομία (που λέει ο λόγος), δεν είναι δυνατόν να μην ισχύει στην πολιτική. Σκέψου τι δύσκολο πράγμα είναι να κουμαντάρεις πολιτικούς, ανθρώπους εκ φύσεως εξαιρετικά φιλόδοξους και δυνάμει πρωθυπουργούς (όλοι φαντάζομαι ότι το βλέπουν στον ύπνο τους). Πόσες διαφορετικές ικανότητες πρέπει να διαθέτεις.
Όσο για τον Σημίτη που λες, να σου πω ότι ειδικά ο λόγος του δεν μου ήταν καθόλου αδιάφορος. Είχε ένα ειδικό πνεύμα σε όσα έλεγε, στήριζε το κείμενό του με ένα δικό του εσωτερικό πάθος, κάτι ανυποχώρητο και ξεκάθαρο που τον χαρακτήριζε από την εποχή που ήταν υπουργός οικονομικών.

Anonyme είναι αλήθεια πως όταν ανοίξει κουβέντα για την πολιτική είναι δύσκολο να μην φορτώσεις με κάτι...Αλλά προφανώς δεν συμμετέχω σε καμία εκστρατεία κατά του Γιώργου- άλλωστε το θέμα είναι πασέ. Αν παρακολουθείς το blog θα δεις ότι δεν υπάρχει άλλη αναφορά, ποτέ. Όσες παρατηρήσεις έκανα εδώ, ήταν αποτέλεσμα συνειρμικής ακολουθίας, μετά από κάποιες ώρες τηλεόραση το Σ/Κ και επαναλαμβάνουν γνωστά πράγματα που είναι στο στόμα όλων. Προσπάθησα να τα κάνω λίγο πιο διασκεδαστικά.
Κι εγώ αντιδρώ όταν ακούω κλισαδούρα για τα ελληνικά του Γιώργου. Ήθελα να πω ακριβώς αυτά που είπα, χωρίς να υπονοήσω περισσότερα. Κατά τα άλλα, δεν έχω κανένα λόγο να μην συμπαθώ τον άνθρωπο. Και όπως λέει και ο ψουξ, μπορεί να τρίβουμε τα μάτια μας αύριο...

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις συμμετοχές και τα σχόλια, τρέχω όμως λιγάκι...

 
At 1:32 PM, Blogger greekgaylolita said...

Χεχε, τωρα με απο-τελειωσες Thas μου!
Ο λογος(ο ποιος? spell it again please;-)του Σημιτη δεν σου ητο αδιαφορος?
Να μου λεγες ο λογος υπαρξης να το καταλαβω:P
Παντως, ναι, ειχε το δικο του εσωτερικο παθος.
Το ειδικο παθος του διεθλασμενου εγωτιστη του οξυ-αγονου της εξουσιας.

 
At 1:53 PM, Blogger thas said...

Δεν βγαίνει άκρη μ' αυτά ggl. Το λέω και στο ποστ ότι ο καθένας διατηρεί μια ιδιωτική περιοχή μικροσυμπαθειών και αντιπαθειών, λίγο ως πολύ άσχετων με την πολιτική. (Για παράδειγμα ο Σημίτης μου θύμιζε τον πατέρα μου. Μην το ψάχνεις.)

 
At 2:51 PM, Blogger greekgaylolita said...

Δεκτοτατον:)
(και εμενα ο Αρης ο Σπηλιωτοπουλος μου θυμιζει τον Helmut Berger με τον οποιον ημουν ερωτευμενος τα μαλα κατα την εφηβεια. κατα τ'αλλα ας μη τον πιασω στο στομα μου;-)

 
At 8:56 PM, Anonymous Anonymous said...

Μα και να μ εφτιαχνε ο Γιωργος, με το που σκέπτομαι ότι υπάρχει και η μαμα...

Α πα πα πα, σκιάζομαι...

Δεν ξέρω, μάλλον ως ορφανό να τον συμπαθήσω περισσότερο...

 
At 9:02 PM, Anonymous Anonymous said...

Παρακολουθώ-για την ακρίβεια διαβάζω- τον διάλογό σας και περιμένω να πειστώ από κάποιον -κάτι για το σωστό ή αληθινό των πραγμάτων και προσώπων.
Όμως το μόνο που διαβάζω είναι προσωποληπτικές συμπάθειες και τα συναφή.
Περιττό νομίζω να σας θυμίσω ότι δεν κρίνουμε ποτέ έναν υποψήφιο για την εξουσία με βάση συναισθήματα και εντυπώσεις.
Στα γεγονότα ελάτε.
Μπορείτε να μου απαριθμήσετε μερικές από τις προσφορές του αντρός στην Ελλάδα και τον τόπο τούτο τον έρμο;

 
At 5:26 AM, Anonymous Anonymous said...

Τι περίεργο! Αυτό "του αντρός" δεν μου φέρνει κανένα από τους τρείς στο μυαλό.

Γι αυτό μάλλον κλίνω προς Αλέκα. Λέω να καταδικάσω τον τρικοματισμό.

 
At 3:10 PM, Anonymous Anonymous said...

Μα πού χάθηκε αυτό το (sad-autumn-politics) αγόρι?

 
At 12:50 PM, Blogger Φαίδρα Φις said...

καλώς σας βρίσκω ξανά
να έχετε έναν δυνατό Σεπτέμβρη

 
At 10:26 PM, Blogger Μαίρη Καιρίδη said...

έτσι θα ήθελα να γράφω :)

 

Post a Comment

<< Home