vita moderna

kisses, tears & psychodramas

1.11.04

Οδηγός επιβίωσης

Σε συνθήκες άγριου καπιταλισμού, όλοι εμείς οι σύγχρονοι clossar, πρέπει να μάθουμε να ελισσόμαστε.

Για τον καφέ μας, συνοδευόμενο μάλιστα από εξαιρετικά κουλουράκια θα επισκεφθούμε τα καταστήματα Πλαίσιο. Στο ίδιο κατάστημα θα πιούμε πορτοκαλάδα ή κόκα κόλα, ελευθέρως. Φεύγοντας, βουτάμε άλλα πέντε-έξι κουλουράκια για αργότερα.

Για έναν ολοκληρωμένο αρωματισμό θα περάσουμε από τα Sephora. Εκεί υπάρχουν ανοιχτά τα δείγματα και μπορούμε να αδειάσουμε πάνω μας το περιεχόμενό τους, ιδιαίτερα αν επιδιώκουμε να μαγνητίσουμε κάποιο πρόσωπο-στόχο (επιλέγουμε ένα, όμως, μπουκάλι τη φορά-πρέπει να καταπολεμήσουμε την πλεονεξία μας αλλά και να επιζήσει το θύμα της γοητείας μας)

Για την ενημέρωσή μας θα προτιμήσουμε την Athens voice, κάθε Πέμπτη πρωί, δωρεάν, σε προεπιλεγμένες τοποθεσίες. Θέατρο και σινεμά θα πάμε με τα κουπόνια του Αθηνοράματος, στις avant premiere.

Στο ίδιο περιοδικό σημειώνουμε τα εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων, παρουσιάσεις βιβλίων κλπ. Εξασφαλίζουμε έτσι ένα πλούσιο καθημερινό βραδινό από τον μπουφέ που στήνεται εκεί, τη συνοδεία ποτού. (Θα γνωρίσουμε και αξιόλογους ανθρώπους, τον λεγόμενο καλό κόσμο, αν χρησιμοποιούμε επιλεκτικά διάφορες εκφράσεις-κλειδιά, όπως: ώριμο έργο- ανώριμο κοινό, ανόητοι κριτικοί, ο μόχθος της δουλειάς σας, το ποιητικό της βάθος, η κρίση των εικαστικών στην Ελλάδα. Η δύναμη των λεγομένων μας ενισχύεται αν προηγουμένως έχουμε περάσει και από τα Sephora που λέγαμε)

Μια πιο σύνθετη εμπειρία όμως είναι η εξής:
Καζίνο της Πάρνηθας. Φτάνουμε ως εκεί με τα λεωφορεία τους ή με το αυτοκίνητό μας (ας υποθέσουμε ότι θα ξοδέψουμε 3 ευρώ βενζίνη). Παίρνουμε το τελεφερίκ (1 ευρώ) και μετέχουμε σ’ αυτήν την τρομακτική εμπειρία μετεωρισμού με θέα την Αθήνα. Κατόπιν βηματίζουμε με το υπόλοιπο πλήθος που προχωρά δίπλα μας βουβό εντός του χαοτικού κτιρίου, προς την είσοδο. Εκεί μας ζητείται να γράψουμε τα στοιχεία μας-το κάνουμε με ευγένεια, αλλά, αφηρημένοι, κρατάμε και το στυλό τους ως αναμνηστικό. Άλλα 6 ευρώ η είσοδος. Σύνολο εξόδων, 10.

Και τώρα αρχίζουμε την περιήγηση. Ό,τι πάρουμε από τα μπαρ είναι δωρεάν. Στο χρόνο παραμονής μας, θα πιούμε δυο τρεις καφέδες και άλλα τόσα αλκοολούχα για να έχουμε τη χαρά της ελεύθερης, απεριόριστης κατανάλωσης. Με το ποτό στο χέρι θα κινηθούμε ανάμεσα στις ρουλέτες, κοιτάζοντας στο φωτεινό πίνακα σε ποια απ’ αυτές έχει έρθει πέντε φορές συνεχόμενο μαύρο ή κόκκινο. Ακριβώς τότε, ποντάρουμε στο αντίθετο χρώμα, μία μάρκα, των πέντε ευρώ. Αν κερδίσουμε σταματάμε και συνεχίζουμε τη βόλτα μέχρι να εντοπίσουμε την επόμενη ρουλέτα. Αν χάσουμε, διπλασιάζουμε το ποσό. Το σύστημα έχει άριστη απόδοση, εφόσον αντέχουμε να διπλασιάζουμε το ποσό για κάποιες φορές ακόμα. Με κεφάλαιο των 100-150 ευρώ, σε τρεις ώρες εξασφαλίζουμε κέρδος πενήντα ευρώ.

Εξαργυρώνουμε και επιστρέφουμε σχετικά νωρίς ώστε να προλάβουμε και τίποτα εγκαίνια.

1 Comments:

At 1:30 PM, Blogger thas said...

Σχόλια:


τιτάνια:Ενδιαφέρον! Και τσαμπατζής και καλοταϊσμένος!
Προς ενημέρωση, φίλη συγγράφει το No budget wedding (μια πικραμένη ιστορία για την τσέπη - μαθαίνω από φίλους)

2004-11-02 16:33


--------------------------------------------------------------------------------

DiS:κλαπ, κλαπ, κλαπ, κλαπ, κλαπ, ναιαιαιαι !

Υ.Γ.: Όταν σηκωθώ απ' το πάτωμα θα σχολιάσω κιόλας :-)

2004-11-02 20:49


--------------------------------------------------------------------------------

George:Χαχαχα, μου έφτιαξες το μούντ (άτσα και το αγγλικό), βραδιάτικα, φοβερό, ειδικά το "…να προλάβουμε και τίποτα εγκαίνια…" άπαικτο… Να`σαι καλά. ;-)

2004-11-02 21:40


--------------------------------------------------------------------------------

varometro:Φίλε thas,
Επειδή αναφέρθηκες σε οδηγό επιβίωσης και δεν επιβιώνει κανείς με κουλουράκια από το Πλαίσιο και φαγητό από τους μπουφέδες της συμφοράς στα εγκαίνια των εκθέσεων (μιλώ εκ' πείρας), επέτρεψέ μου να προτείνω δυο δοκιμασμένες πρακτικές επιβίωσης.

1) Γάμοι: Διαλέγουμε μια εκκλησιά (αποφεύγουμε τα πολύ κυριλέ μαγαζιά) και κάθε Σαββατοκύριακο, ντυμένοι ευπρεπώς (βασικό), παρακολουθούμε κάποιο γάμο που γίνεται προς τις βραδινές ώρες και έχει πολύ κόσμο. Στο τέλος αφού συγχαρούμε τους μελλόνυμφους (πάμε που πάμε) ακολουθούμε την αυτοκινητοπομπή των καλεσμένων προς το καθιερωμένο κέντρο. Οι στατιστικές λένε ότι κατά ένα 60% - 70% στο κέντρο δεν υπάρχει πόρτα και λίστα καλεσμένων, οπότε μπορούμε να αράξουμε όπου θέλουμε, να φάμε μέχρι σκασμού, να χορέψουμε και να κάνουμε τις γνωριμίες μας, γιατί για έναν clossar σημασία έχει και η διασκέδαση. Στο υπόλοιπο 30% - 40% είναι καρατσεκαρισμένο ότι δικαιολογίες του στυλ, "είμαστε από την πλευρά του κουμπάρου και ήρθαμε τελευταία στιγμή", σε συνδυασμό με το καλό ντύσιμο, μας εξασφαλίζουν στα σίγουρα την είσοδο.

2) Ταψιά: Την στήνουμε από νωρίς έξω από συνοικιακό φούρνο. Παίρνουμε μάτι τις κυρίες που φέρνουν τα φαγητά τους για ψήσιμο. Διαλέγουμε το φαγητό που μας αρέσει. Για να ανακαλύψουμε την ταυτότητας της κυρίας, ή την ακολουθούμε διακριτικά στο σπίτι και βρίσκουμε τα στοιχεία της από το κουδούνι, ή (οι πιο έμπειροι) μπορούμε να το διακρίνουμε εύκολα καθώς οι φουρναραίοι στα ταψιά γράφουν στο πλάι με μαρκαδόρο το όνομα. Πάμε πίνουμε καφέ, διαβάζοντας την Athens voice όπως προαναφέρθηκε, και μετά από 2-3 ώρες (όχι αργότερα) πάμε στον φούρνο και ζητάμε το φαγητό της κυρίας τάδε. Θα χρειαστεί να καταβάλουμε βέβαια ένα ευτελές ποσό για ψηστικά, αλλά θα έχουμε εξασφαλίσει σπιτικό φαγητό για 1-2 μέρες. Συστήνεται η αλλαγή φούρνων και γειτονιών συχνά προς αποφυγή ατυχημάτων, ενώ κέρδη μπορεί να μας αποφέρει και η πώληση στην οδό Αθηνάς των ταψιών που θα μας μείνουν.

2004-11-03 18:55


--------------------------------------------------------------------------------

thas:Προβλήματαμετοιντερνετμεαναγκάζουνναμημπαίνωκαλοίμουάνθρωποιμηνομίζετεπωςαδιαφορώκάθεάλλοξέρετεπόσοσαςεκτιμώεσάςκαιτιςοικογένειέςσαςναείστεπάντακαλάνασχολιάζετεπόσομεευχαριστείκαλοίμουάνθρωποιναμουλέτεκαλάλόγιααπόμικρόςμουάρεσεναμουλένεκαλάλόγιαμακάριναμπορούσανααπαντούσαούτεστιςσελίδεςσαςμπαίνωόχιαπόαγένειαναμεσυγχωρνάτεκιεσύκουκφίλεμουκιεσύτιτάνιαντιςτζόρτζβαρόμετρεκαλοίμουάνθρωποιθαεπανορθώσωπολλάπροβλήματαέχωναείστεόλοικαλάαχμακάριναείμαστεόλοικαλάκαιστονπλανήτηναεπικρατήσειειρήνηνασταματήσουνοιέχθρεςκαιταμίσηόλοςοπλανήτηςναγίνειέναςμπλογκοπλανήτηςδηλαδήμιατεράστιαπαρέααπόμπλόγκερςπουσχολιάζειοέναςτονάλλονμεαγάπηκατανόησηαλληλοβοήθειααμήν.

2004-11-05 11:38


--------------------------------------------------------------------------------

Taflinel:Έχω την εντύπωση πως το μέρος από όπου είχε τζάμπα πρόσβαση ο thas έκλεισε… :)

2004-11-05 15:01


--------------------------------------------------------------------------------

Ιfιµέdeιa:Χωρίς νa θέλω νa aµfιsßηtήsω tην pρωtοtυpίa tων ιdeών saς, saς eνηµeρώνω όtι tη sχetική ιdέa έχeι ήdη aνaptύξeι se pολυsέλιdο µυθιstόρηµa η κ. S. Staυρaκοpούλου, "Δeξιώseις", eκd. Εstίa, eµpνeόµeνη apό aληθινό tύpο κλοsάρ pου ζeι stη Tessaλονίκη κaι tης afηγήθηκe tην ιstορίa tου. .
Πάνtως ωρaίeς οι ιdέeς saς γιa tην eν Αθήνaις eµpeιρίa tου pράγµatος..

2004-11-07 13:13


--------------------------------------------------------------------------------

Arkoudos:ΝασαικαισυκαλαφιλεThasμαςλειπεςτοξερειςμηνκοιταςπουδενγραφουμεδενσεξεχναμεναιναιμπαινουμεδεσεδιαβαζουμεομωςγαμωτηνσυνδεσησουμεσαπουσεκραταειωξωκαιαυτακαιευχομαικαιελπιζωναυπαρχεικαιειρηνηκαιευτυχιακαιχαρακαιολεςαυτεςοιμικρεςπουτ*νεςστονκοσμοναμαςκανουνεπαρεακαιαμηνκαιναμηνξεχναμερεφιλεκαιτουςαλλουςbloggerκαιαμηνκαισ'αυτους.

2004-11-08 15:47


--------------------------------------------------------------------------------

thas:Varometre dear. Οι διεξοδικές προτάσεις σου κρίνονται ουσιαστικές και αποτελεσματικές για τη μεγάλη κοινότητα των clossar (όπως πιθανώς και της κυρίας Σταυρακοπούλου της οποίας το έργο,αν και δεν το γνωρίζω, φαίνεται, όπως η Ιφιμέδεια ισχυρίζεται, να αξιοποιεί την πείρα της ζωής)
Το μόνο πρόβλημα που εντοπίζω αφορά την ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση του υποκειμένου. Ενώ δηλαδή οι δικές μας ενέργειες αποσκοπούν στη σταδιακή διάβρωση και τελική κατάρρευση του συστήματος (κάθε κουλουράκι που τρώμε τσάμπα ενδυναμώνει τη μαχητικότητά μας), ο άνθρωπος του παραδείγματός σου τρώει το φαί της διπλανής.

Να, τώρα εξοργίστηκα με όσα συμβαίνουν περί το "Μακεδονικό" και έτσι μου 'ρχεται να κατέβω στο κέντρο, να πιω μια πορτοκαλάδα στο Πλαίσιο για αντίσταση.

2004-11-12 08:35

 

Post a Comment

<< Home