vita moderna

kisses, tears & psychodramas

27.8.04

Ολυμπιακοί είναι, θα περάσουν!

Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι η εμπορική εκτέλεση μιας υπέροχης ιδέας: να συναντηθεί όλος ο πλανήτης μέσα σε ένα στάδιο. Κάτι σ’ αυτή τη συνάντηση μας συγκινεί βαθιά παρότι βλέπουμε ξεκάθαρα την εκμετάλλευσή της. Ως αναλογία, θυμίζει την εκμετάλλευση του πνεύματος της αγάπης από το καθίδρυμα της Εκκλησίας.

Η επίθεση καλού γούστου (από την τελετή έναρξης έως τα σήματα και τα πανώ των ολυμπιακών) μας προσφέρει μια εικόνα της Αθήνας (της Ελλάδας) εξαγνισμένης από το κιτς που τη συνόδευε χρόνια. Η (συμπαθής) Μελίνα προπαγάνδισε με τέτοια δραματικότητα μια εκδοχή της βουτηγμένη στο φολκλόρ ώστε κατέληξε να γίνει η δεύτερη φύση μας. Στην τελετή έναρξης ο Παπαϊωάννου συνομίλησε με όλο αυτό το παρελθόν αλλά άφησε πίσω του τις πλισέ φούστες με πτυχώσεις και τις καζαντζάκειες σχηματοποιήσεις.

Όσοι συνήθιζαν να ακολουθούν κάποιες στοιχειώδεις αρχές καλής γειτονίας με τους συμπολίτες μας (να σέβονται τη σηματοδότηση, να μην κλείνουν τις διασταυρώσεις κλπ) για πρώτη φορά αισθάνονται ανακούφιση. Το περίφημο ελληνικό ταμπεραμέντο που πρωταγωνιστεί, δηλ. ο τσαμπουκάς και η μαγκιά, εκφράζεται πάντα στην πλάτη των ευγενών. Την περίοδο των Ολυμπιακών, ο ελληναράς λούφαξε. Μακάρι να έπεσε σε βαρύ λήθαργο.

Τα έργα είναι εντυπωσιακά αλλά πάσχουν από γιγαντισμό. Στο σταθμό του μετρό Χαλανδρίου ο επιβάτης αισθάνεται ίλιγγο κοιτάζοντας προς τα πάνω. Γενικά το μετρό, παρόλο το πολύχρωμο πλήθος που κατέκλυζε τις αποβάθρες αυτές τις ημέρες, αδυνατεί να ζεσταθεί και ως έργο παραμένει κλινικό και άκαμπτο(πλην αποτελεσματικό).

Το πρόβλημα του ντόπινγκ δεν έχει εύκολη απάντηση. Όποια λογική και να προκρίνεις πέφτεις σε αδιέξοδα. Το ίδιο με τους εθελοντές και τους δεθελοντές. Ο δεθελοντής υποτίθεται πως εκκινεί από αυθεντικά, ανθρωπιστικά αισθήματα εξού και σαμποτάρει την εκμετάλλευση των λαών. Ο εθελοντής πάλι, την ίδια αφετηρία έχει, θέτοντας εμπράκτως εαυτόν στην υπηρεσία της πολιτείας. Το ερώτημα παραμένει άλυτο: ποιος εκ των δύο εκφράζει αυθεντικά την επιθυμία του λαού; Ε;

Δίνοντας μια πληροφορία σε κάποιον που σε σταμάτησε στο δρόμο, φεύγεις ελαφρύς γιατί φάνηκες χρήσιμος σε κάτι. Αν ο εθελοντής αισθάνεται έτσι επί χίλια, τότε ο αττικός ουρανός πρέπει να γέμισε αυτές τις ημέρες με ανθρωπάκια που πετάνε.

Η Ολυμπιάδα θα περάσει και θα μείνει το κέρδος και η ζημία. Είναι κρίμα όμως που εισπράττουμε τη θετική της εικόνα σχεδόν εκ των υστέρων. Προηγήθηκε υστερία και θα ακολουθήσει νέα. Υπήρξε μια παύση λίγων ημερών αλλά το έθνος δεν ξεχνάει εύκολα το βασικό πάθος του: τη γκρίνια. Καλομελέτα!

3 Comments:

At 12:49 PM, Blogger thas said...

Σχόλια:


diafanos:νομίζω η απάντηση είναι ότι και οι δύο εκφράζουν την επιθυμία του λαού…

2004-08-27 20:08


--------------------------------------------------------------------------------

Me Lene Sula:Οσο μεγάλη είναι η κουβέντα άλλο τόσο απλές είναι και οι απαντήσεις! Δυστυχώς το μαρτινι που κυλάει ασυνάρτητα και ο χρόνος που κυλάει αμείλικτος με αναγκάζουν να επανέλθω να τοποθετήσω τις σοφές μου απαντησεις… οσο για τον διάφανο έχει το δικιο με το μέρος του…

2004-08-27 21:17


--------------------------------------------------------------------------------

kukuzelis:Το κατάλαβα ότι ήλθατε στα μέρη μου. Με μόνην την δύναμην της παρουσίας σας, τα ζέπελιν, ασπαίροντα, ανεκάλυψαν την συνάφειάν των με τα σύννεφα και, λησμονώντας προς στιγμήν τους Ολυμπιακούς και το καθήκον τους, τα επήραν στο κυνήγι έως τον σταθμόν του μετρό, όταν αιφνιδίως επέστρεψαν υπεράνω των καμπυλών του γηπέδου, άγνωστον διατί. Τα σύννεφα, κόκκινα και υπερμεγέθως φουσκωμένα από το κυνήγι, όμοια με πρόσωπον αθλητού του Τεκβοντό που έχει φάει κλωτσιά στο στήθος, άρχισαν να τρίβουν μανιωδώς τας κορυφάς του γιγαντιαίου μας σταθμού, αι οποίαι εγιγαντώθησαν, δια της τριβής, έτι περαιτέρω. Τέλος ο σταθμός, ολίγα λεπτά αργότερα, ηκούσθη, σε όλο το Χαλάνδρι, να εκβάλλει στεναγμόν ανακουφίσεως και να επανέρχεται εις τας συνήθεις διαστάσεις του. Μερικοί ισχυρίζονται ότι, μετά την φρενήρη τριβή των συννέφων, έγινε μικρότερος και πιο χαριτωμένος. Ήτο η κραυγή λυτρώσεως του σταθμού που μου εκοινοποίησεν την παρουσίαν σημαίνοντος προσώπου εις την πόλην, αυτοστιγμεί δε εσκέφθην «ο thas είναι εδώ». Τα υπόλοιπα μου τα περιέγραψαν αυτόπται μάρτυρες. Ναι, αγαπητέ thas, η αύρα σας δεν περνά απαρατήρητη.

2004-08-28 11:51


--------------------------------------------------------------------------------

thas:Τι κάνω ο ερωτικός γίγαντας! Κουνάω τα ζέπελιν εν αγνοία μου. (Τελικώς, η καθαρεύουσα συνεδέθη οριστικώς με την εμπειρίκια ερωτική εκδοχή της ή με την παπαδιαμάντεια ανάλογη. Εκείνη η στείρα, δημοσιυπαλληλική, ακαδημαϊκή ψευτογλώσσα κατεβαραθρώθη εις τα βάραθρα του ασυνειδήτου μας!) Άκου "άρχισαν να τρίβουν μανιωδώς τας κορυφάς του γιγαντιαίου μας σταθμού"! Όχι μόνο δηλ. προκαλώ φυσικά φαινόμενα αλλά τα οδηγώ σε διέγερση και τελικώς σε ολοκλήρωσιν! Εύγε νέε μου δια την σύλληψιν της εικόνας. Τέτοια μου πρέπουν. Έτσι θέλω να με γνωρίζει η πλάσις. Και έτσι να με θυμούνται οι θνητοί.

2004-08-28 20:44


--------------------------------------------------------------------------------

διμίτρις:Το πρόβλημα του ντόπινγκ είναι δύσκολο και σύνθετο όσο στεκόμαστε στη λογική της αμερικανο - υπαρκτοσοσιαλιστικής αντιπαράθεσης.
Περισότερα μετάλλια = απόδειξη της ανωτερότητας του συστήματος που τα κέδισε.
Περισσότερα μετάλια για την Ελλάδα αποδεικνύουν την ανωτερότητα του έθνους, της ράτσας, της φυλής, της πολιτικής ηγεσίας που επι των ημερών της κατακτήθηκαν τα πιο απίθανα χρυσά μετάλια.Οταν το χρυσό μετάλιο πανηγυρίζεται σαν εθνικός θρίαμβος, νίκη επί των απίστων και βαρβάρων, τότε εύκολα γιουχάρεται ο αντίπαλος αθλητής ,και η ρήση του εθνικού μας προπονητή "ντοπαρισμένοι είναι μόνο αυτοί που βρίσκονται ντοπαρισμένοι " , θεωρείται κομμάτι αυτονόητη…

2004-09-01 09:15

 
At 8:44 PM, Anonymous Anonymous said...

Σωστός!

 
At 10:09 AM, Anonymous Anonymous said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Lowering cholesterol without drugs pamela anderson bret michaels video free download Gambling debts in bankruptcy state farm insurance shelby twp mi milf hunter California free incorporation information Kindey high school .com Florida bextra claim infiniti g20 texas forex capital market llc adult movie Drug interaction ghb with antidepressant lexapro university of maryland bookstore apteka zyrtec alergie 1986 1992 rim saab wheel infiniti j30 forum http://www.vitaminsliquid2.info/navigation-dvd-upgrade-for-infiniti.html

 

Post a Comment

<< Home