vita moderna

kisses, tears & psychodramas

10.11.04

Μουσικόλοτζυ

I.
Αντιγράφω κάτι δεκάδες CD αυτές τις ημέρες και δεν έχω χρόνο ούτε για ακρόαση ούτε για συγγραφή. Γεγονός είναι πως το σύγχρονο χιουμανμπίινγκ περισσότερο αντιγράφει και καταχωρεί, παρά ακούει τα γραμμένα. Τόση συσσώρευση μουσικής πληροφορίας κάπου θα βγάλει αλλά για την ώρα δεν γνωρίζουμε πού!

Τέλος πάντων, μη σας κουράζω, τα ξέρετε.
Έπεσα λοιπόν πάνω σ’ αυτό το ροκενρολάκι, κάποιου Eddie Hodges, που είναι γεμάτο με- ας τους πούμε- εξωμουσικούς, ρυθμικούς ήχους.

Παμ-παμ-παμ-πάμ! (τύμπανα). Ντουπ-ντουπ-ντουπ-ντούπ! (άλλα τύμπανα). Ντριν-ντριν ντριν-ντρίν!(κουδούνι ποδηλάτου)
Γυναικεία φωνητικά:
I m gonna nock on your door (doop doop) / ring on your bell (ntrin ntriiiin) / tap on your window too (tak-tak-tak-tak!) / If you don’t come out tonight / when the moon is bright / I m gonna nock and ring and tap until you do!

Μάλιστα. Σαράντα μόλις χρόνια μας χωρίζουν από αυτή τη σύλληψη. Ο κόσμος περιγράφεται ως πίσω αυλή (backyard) και οι ερωτικές σχέσεις περίπου ως παιδικό παιχνίδι. H αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι, που λέει κι ο άλλος, σε μια δίλεπτη, χαριτωμένη μουσική κατασκευή.

Ήτοι, σε μια εποχή (πρόσφατη σχετικά) αυτό το τραγούδι, αυτό το περιβάλλον αφέλειας και αθωότητας, μπορούσε να εκφράζει μια εκδοχή του ζην, ένα βλέμμα. Φυσικά και δεν βίωναν έτσι τη ζωή τους οι άνθρωποι, αλλά μπορούσαν, ακόμα, να τη φαντάζονται.

Γεγονός εντελώς αδιανόητο για σήμερα. Σε σαράντα χρόνια ο κόσμος μας βάρυνε και γέρασε απίστευτα. Σκέψου τι έχει πάθει μέσα σε τρεις τέσσερις χιλιάδες.

II.
Θέμα έκθεσης(περίπου): Εντυπώσεις και συναισθήματα από μια συναυλία.

Ο Γιώργος Μ., ετών 16, μανιώδης καπνιστής, πάνω από 3 χρόνια μαθητής της Α γυμνασίου, κλείνει την εντελώς ανορθόγραφη έκθεσή του (μισής σελίδας) ως εξής:

Η μουσική είναι μια φυσική σκέψη του ανθρώπου.

Δεν ξέρω τι σημαίνει. Ούτε εκείνος-τον ρώτησα. Αλλά το βρίσκω συναρπαστικό. Είμαι ένα βήμα πριν την κατανόησή του, το νιώθω. Αυτό δε το ποιητικό, αινιγματικό ύφος με τρελαίνει. Σχεδόν Ηρακλείτιο. Εύγε.

3 Comments:

At 1:35 PM, Blogger thas said...

Σχόλια:

Arkoudos:Είναι σπάσιμο το τσιτάτο του Γιώργου, πράγματι. Νιώθω ότι το αντιλαμβάνομαι, αλλά φευ - τελικά μου ξεφεύγει. Συνέχεια, εκνευριστικά.

"Η μουσική, είναι.." Σωστά. Γαμώτο.

2004-11-10 18:12


--------------------------------------------------------------------------------

Oneiros:>Τόση συσσώρευση μουσικής πληροφορίας κάπου θα βγάλει αλλά για την ώρα δεν γνωρίζουμε πού!
Και μουσικής, και οπτικής, και λόγου.. δες τη σαν την προσωπική σου κιβωτό πολιτισμού, χαμένη δε θα πάει (share alike: με φίλους, παιδιά, ανίψια, βαφτιστίρια). Άσε που, έτσι που έτσι που ροβολάμε στον κατήφορο, μόνο από τις καβάτζες σε ανθεκτικά μέσα θα μπορέσουν μιά μέρα οι αρχαιολόγοι να αποκρυπτογραφήσουν τον πολιτισμό μας.

2004-11-11 01:30


--------------------------------------------------------------------------------

thas:Τη διαφορά, λοιπόν, arkoyde, μου φαίνεται ότι την κάνει η σκέψη. Ενώ περιμένουμε-έστω- το αναμενόμενο "η μουσική είναι μια φυσική πράξη", μαθαίνουμε πως τελικά είναι μια σκέψη. Και πράγματι είναι μια σκέψη, αφού, έτσι κι αλλιώς, κάθε σκέψη είναι μια δράση(άσε που δεν τίθεται θέμα διάκρισης της σκέψης από τη δράση στον ενιαίο κοσμικό χώροχρονο)
Αυτή η σκέψη-δράση λοιπόν, είναι και φυσική, κατά την έννοια-ενδεχομένως-των Πυθαγορείων, κατά τους οποίους η μουσική αναλογία, η κλίμακα υπάρχει εκεί,στη_ φύση_,ως εσωτερική συνοχή των μερών της, ως εσωτερική αναλογία μουσικών διαστημάτων. Άρα κάθε μουσική πρόταση απλώς συντονίζεται,* κουρδίζεται* να το πω έτσι, πάνω στη φυσική τάξη.

Τουλάχιστον προσπάθησα. Αν και ουδόλως εξάντλησα το εύρος και τις αρμονικές της πρότασής του.

2004-11-12 09:34


--------------------------------------------------------------------------------

thas:Κάποτε, oneire, χάζευες τη δισκοθήκη κάποιου και έβγαζες ένα συμπέρασμα για τον ιδιοκτήτη της. Σήμερα, σε μια τυπική σιντοθήκη βρίσκεις τα εξής: Μερικά σάουντρακ, δεκάδες σιντί από εφημερίδες μέσα στο διαφανές πλαστικό τους ανακατεμένα με τα ντι βι ντι από τις ίδιες εφημερίδες(κατά σειρά π.χ. "χριστουγεννιάτικα τραγούδια", "ο εξολοθρευτής", "τραγούδια της Μικράς Ασίας", "ο πρωτάρης", "αξέχαστα love songs", "ballantines collection of rembetico" κ.ο.κ.),παλαιότερα σιντί περιοδικών (κυρίως δίφωνου και jazz&jazz), μερικά νοσταλγικά ξεσπάσματα (αγορασμένα από μαυρούκους πάντα) του στυλ Best of the Cure, the complete D.Bowie anthology, Reggae classics, Best of Sade, η απαραίτητη κλασική αποενοχοποίηση με ολίγη από Κάλας, Μότσαρτ και τα συναφή (σε προσφορά στο Metropolis) και κυρίως δεκάδες γραμμένα σιντί, χωρίς εξώφυλλα, με ιδιόχειρους τίτλους όπως: παλιά ροκ, cool, νυχτερινές αποδράσεις, Ρέμος-Νότης, παλιά ρεμπέτικα και λαϊκά (λες και έχει και νέα ρεμπέτικα), house, χορευτικά( for party), eighties χορευτικά συν yazoo, Ibiza 2001dub mix, thievery corporation κλπ. Επιπλέον, μερικά Mp3, που κανείς δεν ακούει αλλά όλοι αισθάνονται περήφανοι ως ιδιοκτήτες εγκλωβισμένης μουσικής διαρκείας πεντακοσίων σαρανταεπτά ωρών, προφανώς για τα γεράματά μας, αφού τώρα δεν έχουμε ώρα ούτε για χέσιμο (κατά το κοινώς λεγόμενο)

Αυτό, εσύ, το λες πολιτισμό;

2004-11-12 10:13


--------------------------------------------------------------------------------

Λία:"Κάποτε χάζευες τη δισκοθήκη κάποιου και έβγαζες ένα συμπέρασμα για τον ιδιοκτήτη της. Σήμερα…"
Φαντάσου, όταν θα μεγαλώσεις κι άλλο, τι θα λες…:" Κάποτε στην εποχή μας…" κ.τ.λ.
Η κατάσταση που περιγράφεις είναι πραγματική και είναι όντως θλιβερή. Εξίσου θλιβερό όμως είναι κι αυτό το " κάποτε" σε αντιπαράθεση με τούτο το " σήμερα". Και όχι μόνο θλιβερό αλλά και βαρετό και κυρίως άδικο!

2004-11-12 20:39


--------------------------------------------------------------------------------

kukuzelis:Η μουσική, απ' ότι φαίνεται, είναι και μια φυσική πράξη. Ο «αγράμματος» σοφός μαθητής ( σου; ) έχει δίκιο και σ’ αυτό το σημείο. Όπως ίσως γνωρίζεις, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ο επιστημονικός κλάδος της νευρομουσικολογίας. Σε μια συλλογή δοκιμίων ( υπερβολικά τεχνικού χαρακτήρα ) με τον γενικό τίτλο «The Origins of Music», που εκδόθηκε το 2001, διαβάζουμε τίτλους όπως : «Τι κρύβει ένα τραγούδι; το νευρωνικό υπόστρωμα της εκμάθησης τραγουδιών στα πουλιά.» ή «Η προοδευτική εξέλιξις των ασμάτων της φάλαινας: ένα παράθυρο στην δημιουργική διαδικασία των αγρίων ζώων». Ακόμη: «Η κοινωνική οργάνωση ως παράγων της εξέλιξης της γλώσσας και της μουσικής.». Επίσης: «Πως η μουσική προσέδωσε νοηματικό περιεχόμενο στην «nonsense»: περί ρυθμού, επαναλήψεως και νοήματος.» καθώς και «Ο νευροβιολογικός ρόλος της μουσικής στη διαμόρφωση κοινωνικών δεσμών». Ακούγονται λίγο αστείοι, αλλά η ώρα της μουσικής ως φυσικού φαινομένου ( τόσο στο επίπεδο του πομπού όσο και του δέκτη και του δημιουργού ) έχει έλθει. Ένα ακόμη βήμα προς την απομάγευση του κόσμου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει ( ο κόσμος ) μαγεία ανωτέρου επιπέδού. Ελπίζω. Κατά τα άλλα, ευχαρίστως θα κατέστρεφα τη δισκοθήκη μου έτσι που να μην μπορέσεις ποτέ να καταλάβεις ( απ αυτήν ) τι καπνό φουμάρω. Γιατί «είμαι ό,τι είμαι κι ότι τραγουδώ για ‘σε».

2004-11-12 21:11


--------------------------------------------------------------------------------

kukuzelis:Κάτι λαθάκια στο ανωτέρω σχόλιο ελπίζω να τα αγνοήσεις.

2004-11-12 21:22


--------------------------------------------------------------------------------

QarcQ:‘‘Η μουσική είναι μια φυσική σκέψη του ανθρώπου.’’

Η σκέψη είναι η φυσική μουσική του ανθρώπου.

Η μουσική είναι η ανθρώπινη σκέψη της φύσης..

Η φυσική είναι η ανθρώπινη σκέψη της μουσικής…

Ο άνθρωπος είναι μια σκέψη μουσικής φύσης. ©

Μουσολάγνοι μουσικόφιλοι, παλιοποιητές, την κατάρα σας να ’χετε!

Εξακολουθούμε να προσθέτουμε ράφια στα δωμάτια των υλικής υπόστασης ()σώψυχων και οι αγαπημένες μας μπάντες είναι οι Creation και οι Verbatim. Τα έχουμε όλα τους! Σε εκατοντάδες αντίτυπα.

Copy right…

2004-11-14 05:06


--------------------------------------------------------------------------------

thas:Qarcq έγραψες! Οι αγαπημένες μπάντες όλων, οι Creation καi Verbatim. Τελευταία ακούω πολύ TDK.

Η μεγαλύτερη ήττα μας ήταν η κατάργηση του βινυλίου. Αλλά έχεις δίκιο Λία. Είναι θλιβερές και άδικες οι συγκρίσεις. Και το πιο άδικο όλων, το γεγονός ότι θα μεγαλώσω κι άλλο!

2004-11-14 16:42


--------------------------------------------------------------------------------

QarcQ:Some age… Others mature!

(They all die..!)

Double 'O' Seven talkin'to his self

…το πιο άδικο όλων και συνάμα το πιο αισιόδοξο, είναι Thas το γεγονός ότι όντως θα μεγαλώσεις κι άλλο. Σου λέω προκαταβολικά 'Χρόνια Πολλά!' για τα μεθεπόμενα γενέθλιά σου.

2004-11-14 23:40


--------------------------------------------------------------------------------

TOLIS:Από το δίσκο στο σιντι και το mp3, αύξηση της χωρητικότητας και μείωση του όγκου έως ότου αποκτήσουμε άπειρη μουσική χωρητικότητα σε απειροελάχιστο όγκο και μετά τι, μπορεί ξαφνικά να γίνουν άϋλα(σαν τη σκέψη) τα πάντα, και να χαθούν into thin air.
Πάντα ένα βήμα μπροστά, σταμάτησα να αγοράζω σιντί, περιμένω και το σκέφτομαι…

2004-11-16 22:13

 
At 6:22 AM, Anonymous Anonymous said...

Enjoyed a lot!
free latino latin women singers auto insurance Home exercise equipment review catfight latino Latin people meet website latino Hardcore blonde shemale Enlish to latin dictionary Uscg license plate frames Ny escorts latin

 
At 6:07 PM, Anonymous Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it »

 

Post a Comment

<< Home