vita moderna

kisses, tears & psychodramas

26.9.05

Ά ρε Γιαννάκη.

Όση πίεση κι αν ασκήθηκε απόψε από τους δημοσιογράφους πάνω σε Φασούλα, Καμπούρη και Γιαννάκη για να κάνουν σύγκριση με το '87, κανείς τους δεν εμφάνισε αλαζονεία ή πικρόχολη νοσταλγία. Εμείς φυσικά γνωρίζουμε ότι ήταν παίκτες με προσωπικό στυλ ερωτεύσιμο και γι’ αυτό αναντικατάστατο- εκείνοι ευτυχώς συνεχίζουν να διαπνέονται από το γνωστό τους μπασκετικό ήθος που κάνει τον μύθο τους αντί να ξεφτίζει με το χρόνο, να μεγαλώνει.

*


Τελικά αυτή η εκδοχή έλληνα όπως είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης, με ενθουσιάζει. Σπάνιος άνθρωπος. Χαίρομαι βαθιά που ήταν αυτός εκεί απόψε μετά τον Πολίτη και όχι το γνωστό θηρίο ανήμερο που κατάπινε ζωντανούς τους παίκτες του ή τους έστελνε στο νοσοκομείο επειδή δεν άντεχαν το 24ωρο μαστίγωμα. Τελευταία ως βουλευτής ασχολείται με την εκκαθάριση της κοινωνίας από τους ανθρώπους που έχουν το (χριστοδουλικό) κουσούρι- τι άνθρωπος θεέ μου.

*


Άλλο πράγμα το μπάσκετ. Λιγότερο φανατικό από το ποδόσφαιρο, πιο ανθρώπινο. Και ως εκ τούτου, περισσότερο κοντά μας.

*


Από τον Πολίτη ως τον Γιαννάκη η ιστορία του μπάσκετ στην Ελλάδα μοιάζει με διαδοχή ευγενών προσώπων, μια παρέα που απλώς ανανεώνει τα στελέχη της.


Αντιγράφω την ωραία φωτο από τον yorgo του reality-tape.


Ο Συρίγος αντίθετα με κούρασε. Παρόλη τη διάθεσή του να αποτρέψει τους εθνικιστικούς παροξυσμούς είχε κάτι ξινό και απόλυτο στο ύφος του. Μιλούσε διορθώνοντας συνεχώς τους άλλους, σαν καθηγητής γυμνασίου. Τέλος πάντων, έτσι κάνει πάντα.

*


Χορτάσαμε μετάλλια πάντως. Ίσως ένα τρίτο νόμπελ, τώρα;

Υ.Γ. Ο Ν.Γκάλης πού βρίσκεται;

17 Comments:

At 1:41 AM, Anonymous Anonymous said...

Webby Awards add new blog categories
The 10th Annual Webby Awards has kicked off its annual call for entries by expanding its blog categories to include Best Blog - ' Business, Best Blog Culure/Personal and Best Blog - ' Political.
Thanks for the great information, I book marked your site

I have a laser hair removal site. It pretty much covers laser hair removal related stuff.

Come and check it out if you get time :-)

 
At 5:06 AM, Blogger pillius said...

"Άλλο πράγμα το μπάσκετ. Λιγότερο φανατικό από το ποδόσφαιρο, πιο ανθρώπινο. Και ως εκ τούτου, περισσότερο κοντά μας."
πες τα χρυσόστομε, δεν αντέχω άλλη μπάλα!

 
At 12:42 PM, Anonymous Anonymous said...

"...Λιγότερο φανατικό από το ποδόσφαιρο, πιο ανθρώπινο. Και ως εκ τούτου, περισσότερο κοντά μας."
Αυτό μου θύμισε έναν κινηματογραφιστή -πλην ποδοσφαιρόφιλο- που σχολιάζοντας την ευκολία που οι «αμύητοι» περί των ομαδικών αθλοπαιδιών γοητεύονται απο το μπάσκετ και επίσης εύκολα αναπτύσουν τη γνωστή παραφιλολογία του βαρετού ποδοσφαίρου και του ποδοσφαιρικού φανατισμού, έκανε τη σύγκριση με
τον κινηματογραφικά «αμύητο», ο οποίος θα γοητευτεί εύκολα από μία videoclipάτη ταινία, θα βαρεθεί γρήγορα έναν Ταρκόφσκι και θα εκφράσει την αγανάκτησή του για τους "κουλτουριάρηδες-φανατικούς" που για τρείς ώρες περιμένουν τον ήρωα να βάλει κανα γκόλ... σόρρυ, να αποφασίσει αν θα αυτοκτονήσει από βαρεμάρα ή οχι....
Αλήθεια, ο Νικ δε Γκρήκ που βρίσκεται?

 
At 1:42 PM, Blogger thas said...

Δεν έχεις άδικο anonyme. Ευχαρίστως να δηλώσω αμύητος στα περί των ομαδικών σπορ ( αλλά αναρωτιέμαι πώς μυείται κανείς στο ποδόσφαιρο. Δεν φτάνουν τα 4327 ματς που έχουμε παρακολουθήσει παιδιόθεν;)

Εδώ μίλησα για σπορ πιο ανθρώπινο, όχι καλύτερο, και το εξηγώ αμέσως.

1. Οι αντίπαλοι φίλαθλοι δεν μαχαιρώνονται απαξάπαντος. Μόνο άμα λάχει.
2. Η κάλυψη δίνει την ευκαιρία να βλέπεις τα πρόσωπα από κοντά, πάνω στην προσπάθεια. Αυτό όσο να’ ναι σε δένει μαζί τους.
3. Τα παιδιά είναι κυριλέ, έχουν τελειώσει λύκειο, μπορεί και πανεπιστήμιο και συνέχεια χαϊδεύονται μέσα στο γήπεδο (τέικ φάιβ, μαν)- μπορεί και στο λεωφορείο, πού να ξέρω. Ανθρώπινα πράγματα.
4. Συσπειρώνει άτομα του προοδευτικού χώρου (τους αδαείς που λέγαμε)
5. Οι παράγοντες δεν είναι πιστολάδες και οι παίκτες δεν είναι λαϊκοί.
6. Έχει συχνές διακοπές για κατούρημα.
7. Εμφανίζονται συνέχεια οι μαζορέτες.
8. Στο τέλος όλοι προσκυνάνε τους θρύλους. Για την ακρίβεια, σύμφωνα και με τον Σκουντή, όλοι είναι θρύλοι- ένδειξη της δημοκρατικότητας του αθλήματος.

Τέλος, η αντιστοίχιση του ποδοσφαιρόφιλου με τον κουλτουριάρη κινηματογραφόφιλο, θα δεχτείς κι εσύ ότι είναι ελαφρώς αταίριαστη. Νο?

 
At 3:04 PM, Blogger thas said...

Όχι, δεν εννοώ τον Γιαννάκη. Μιλάω για τον Ιωαννίδη εκεί- τόσο μπερδεμένα το έγραψα;

 
At 3:28 PM, Blogger Areth said...

Στ'αλήθεια όμως, ο Γκάλης πού είναι κρυμμένος;
Γιατί έχει λιγότερη σχέση με το κύπελλο και γενικά με το άθλημα απ' ότι ο ξανθός που έσπευσε να προβεί σε δηλώσεις;

 
At 4:47 PM, Blogger Old Boy said...

"Χαίρομαι βαθιά που ήταν αυτός εκεί απόψε μετά τον Πολίτη και όχι το γνωστό θηρίο ανήμερο που κατάπινε ζωντανούς τους παίκτες του ή τους έστελνε στο νοσοκομείο επειδή δεν άντεχαν το 24ωρο μαστίγωμα".

Συμφωνώ 100%. Είμαι δε βέβαιος ότι δεν είναι τυχαίο που ήταν ο Γιαννάκης και όχι το θηρίο, δεν είναι τυχαίο που το θηρίο δεν τα κατάφερε ποτέ να πάρει ευρωπαϊκό τίτλο. Μακάρι αυτή η τόσο απεχθής εκδοχή Έλληνα να απομυθοποιηθεί εντελώς και να πάψει να αποτελεί πρότυπο.

 
At 11:23 PM, Blogger discolata said...

ο Γκάλης;
ασχολείται πλέον με τις επιχειρήσεις του....σιγά μην ασχοληθεί με κάτι αφιλοκερδώς ρε, πλάκα κάνετε;

εδώ πριν τρία χρόνια τον ψάχναμε για συνέντευξη με τον κάπτεν Ίγκλο για το περιοδικό κι αυτός μας έτρεχε πάνω κάτω μόνο και μόνο για να το ακυρώσει τελικά επειδή δεν έπεσε τσεκ...
ακόμα το θυμάμαι και την κάνω λαχείο...
τα υπογλώσσια κάποιος, χάνομαι...

 
At 1:08 AM, Anonymous Anonymous said...

Νοσταλγώ το '87... Καμία σχέση το τωρινό. Τυχεροί όσοι το είχαμε ζήσει.

 
At 11:25 AM, Blogger thas said...

Λοιπόν. Δεν ξέρω αν είδατε τη διαφήμηση- κυκλοφόρησε στα περίπτερα ένα τριπλό dvd με τους δύο αγώνες της εθνικής του ’87 και έναν του ’89. Το πήρα χθες και το προτείνω ανεπιφύλακτα, κυρίως σε όσους το θυμούνται και το έζησαν ζωηρά- δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν αφορά άλλους.
Είναι τουλάχιστον συγκινητικό. Έβαλα να παίξει ο ημιτελικός με τη Γιουγκοσλαβία και δεν κατάφερα ούτε τον καφέ να φτιάξω. Ο αγώνας βλέπεται ολόκληρος, είναι συναρπαστικός και αφήνει πολλά.

Το πρώτο εφέ που δημιουργείται είναι η αναπόφευκτη αναπόληση της εποχής. Όχι μόνο του μπάσκετ, κυρίως της δικής σου ζωής. Είναι αδύνατον να μην σκεφτείς πού ήσουν τότε, τι έκανες, πώς ζούσες. Επειδή δεν είχαμε διακριθεί και ποτέ πριν ως εθνική ομάδα, ένας ολόκληρος κόσμος, (ανάμεσά τους κι ο μικρούλης εσύ), συσπειρώνεται τόσο απόλυτα, γύρω από κάποιους αγώνες μπάσκετ. Το δεκαπενθήμερο εκείνο φωτίζεται αλλιώς. Στο γήπεδο επικρατεί μια ατμόσφαιρα ιερού πυρετού (αν υπάρχει τέτοιο πράγμα). Εννοώ την προσήλωση, την καταβύθιση σε μια επιθυμία τόσο ισχυρή που αποδιοργανώνει τον αντίπαλο. Το συναίσθημα ξεχειλίζει, τα πρόσωπα των παικτών έχουν φιληθεί εικονικά a thousand times a thousand kisses από τις εξέδρες και από τηλεοράσεως.

Κάποιες άλλες παρατηρήσεις. Κυριολεκτικά σοκάρει σήμερα ο σωματότυπος εκείνων των αθλητών. Θυμόμαστε τον Φάνη ως ντουλάπα αλλά βλέποντάς τον πάλι, μετά από τους αγώνες της σημερινής εθνικής, συνειδητοποιείς ότι είναι ο μισός Παπαδόπουλος. Όλοι οι παίχτες είναι αδύνατοι, σχεδόν καχεκτικοί για τα τωρινά δεδομένα- θυμάστε που λέγαμε ότι το μπάσκετ κάνει ωραίο σώμα; Οι μπλούζες τους μέσα από το (κοντό) σορτσάκι, τακτοποιημένες, σαν να βγήκαν όλοι για απογευματινή βόλτα. Η διαιτησία είναι διαρκώς υπό αμφισβήτηση, οι παίχτες κάνουν πάντα μούτες, (αδικημένοι και καλά), οι προπονητές πετάγονται έξαλλοι, ο Συρίγος λέει όου, όου, πού το είδε το φάουλ; δεν υπάρχει κανένα φάουλ εκεί, κλπ. Όλοι μαζί παίζουμε, όλοι μαζί κρίνουμε, όλοι μαζί νικάμε.
Τα ριμπάουντ είναι της πλάκας. Κάτω από τα καλάθια παίζεται βόλευ. Οι παίχτες δεν μαρκάρονται στενά, κάνουν μπασίματα ανενόχλητοι. Γενικά απουσιάζει η σημερινή δύναμη, αυτή η αίσθηση ότι αν βρεθείς ανάμεσα σε παίχτες που συγκρούονται στον αέρα μένεις τετραπληγικός. Το θέαμα πάντως είναι κορυφαίο χωρίς αυτήν την κτηνωδία και το προσωπικό στυλ των παιχτών αξεπέραστο. Δεν συζητάμε για τον Γκάλη. Είναι πανάλαφρος, ίπταται διαρκώς και βάζει καλάθια λογικώς αδύνατα. Είναι πραγματικά κρίμα που ένας τέτοιος παίχτης γύρισε την πλάτη του σε χιλάδες ανθρώπους που τον λάτρεψαν (κι αυτό εξαιτίας της μνησικακίας του απέναντι σε έναν δυο παράγοντες- συν όσα σημειώνει η discolata πριν).

 
At 11:32 AM, Blogger thas said...

Άκου "αφήνει πολλά". (Προφανώς κατά το "αξίζεις πολλά!"). Μου ξεφεύγουν κάτι μπαρούφες όταν βιάζομαι ρε παιδί μου...

 
At 1:38 PM, Blogger schottkey said...

Μέσες άκρες συμφωνώ. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο 2005 για να δούμε εμφανείς διαφορές στο άθλημα από το 1987, η σύγκριση θα μπορούσε να γίνει άνετα και το 1998 για παράδειγμα.

Δεν ξέρω αν θα'πρεπε να αναπολήσω το μπάσκετ εκείνων των εποχών. Των στιγμών, ίσως, ναι. Θυμάμαι πολύ καλά την εποχή εκείνη, ειδικά τον τελικό κι ας ήμουν μικρός. Δεν ξέρω όμως αν το μπάσκετ που παιζόταν τότε με ελκύει-μάλλον όχι. Σήμερα το άθλημα έχει γίνει πολύ πιο σκληρό, πιο γρήγορο, αναμφισβήτητα πιο αμυντικογενές, για την ακρίβεια το να προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε τις άμυνες του τότε με τις σημερινές, θα ήταν σαν να συγκρίνουμε sloggi 3/4 με string.

Κι αυτό είναι πολύ εμφανές παρατηρώντας το παιχνίδι του Γκάλη: έβαζε όντως σούπερ καλάθια, όμως το 80% των πόντων του ήταν απέναντι σε τόσο χαλαρές άμυνες που θύμιζαν διαδρόμους, απέναντι σε παίκτες άκαμπτους και βαρείς. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν ήταν παικταράς. Αλλά φαινόταν πως με την εξέλιξη του αθλήματος (και με την επιβάρυνση της ηλικίας του βεβαίως) θα ήταν δύσκολο να παίζει έτσι για πολύ.
Κάτι που επιβεβαιώθηκε με τις τελευταίες απογοητευτικές του εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό-ήταν ηλίου φαεινότερο ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε τόσο ελαστικές άμυνες (είτε αυτός ήταν παίκτης τύπου Σιγάλα είτε όχι), κυρίως όμως ήταν θλιβερό ότι δεν ήταν ο ηγέτης που ήταν παλιά, κρυβόταν από τις κρίσιμες επιθέσεις.

Η όλη εποχή έχει κάτι το νοσταλγικό, το βλέπεις κι από τις λεπτομέρειες: τα αστεία για τα σημερινά δεδομένα σορτσάκια, τις κάλτσες μέχρι το γόνατο, τα ατσούμπαλα σώματα, τις λεκτικές υπερβολές του Συρίγου, την Μαρινέλλα και τους πολιτικούς στην εξέδρα..
Όχι, νομίζω το σημερινό μπάσκετ είναι καλύτερο. Όμως έστω κι αν δεν υπήρξε ποτέ επιπέδου ΝΒΑ η εποχή εκείνη, την νοσταλγώ και το άθλημα μοιάζει στα μάτια μου πολύχρωμο.

 
At 8:33 AM, Blogger Sraosha said...

Τρίτο Νόμπελ;

Ίσως αυτό το ερζάτς, το Οικονομίας. Στον κακομοίρη το Σημίτη. Σε είκοσι χρόνια.

 
At 5:09 AM, Anonymous Anonymous said...

Hey thas

I ran acrossed your blog and this post caught my eye. I thought I would stop and take a look.

Later,

ebook jerk rich help

 
At 11:56 PM, Anonymous Anonymous said...

No soy listo hacer una comisi�n todav�a, sino que estoy dispuesto a pronto.Earnestly, Tashina laser hair removal ny

 
At 8:42 PM, Anonymous Anonymous said...

Howdy, I'm just an ol' Texan cruisin around the 'net, looking for interesting

information, and came across your blog.
Pretty darn good. Keep it going! I like your site.

Regards,
Johnny

laser hair removal los angeles

 
At 12:17 PM, Anonymous Anonymous said...

Hello, I'm just a retiree from Georgia surfing around the net and looking for
interesting blogs. Came across your blog and thought I 'd say hello. Good luck.

Regards,
Marybeth

laser hair removal nj

 

Post a Comment

<< Home