vita moderna

kisses, tears & psychodramas

12.11.05

13+1 blog spots

1. Αν έχεις κάτι να πεις θα το πεις, είτε με μπαγλαμά είτε με μπλογκ- γνωστά πράγματα.
2. Και πολλά να μην έχεις να πεις, μπλογκάροντας κάτι θα βρεις. Αυτή είναι η μαγεία του μέσου: 1, 2, 3, εξεδόθης!
3. Αν υπάρχει η προδιάθεση της γραφής το μπλογκ θα την απογειώσει. Μαθαίνεις να εκτίθεσαι, να σχηματοποιείς αδιαμόρφωτα κομμάτια του ψυχισμού σου.
4. Προβάλλοντας τη γραφή σου πάνω στη γραφή των άλλων, εισπράττεις μια νέα εικόνα του εαυτού σου.
5. Το μπλόγκινγκ είναι επικοινωνιακό, ηδονικό, εκτονωτικό, εθιστικό, ψυχοθεραπευτικό. Αλλά σύντομα κάνει κι αυτό τον κύκλο του. Στο τέλος επιστρέφεις στην αφετηρία.
6. Ο πρώτος χρόνος είναι συναρπαστικός. Τον δεύτερο, σταθεροποιείς κάποιο ύφος. Αν συνεχίζεις και για τρίτο χρόνο ζωηρά, είσαι γνωστός blog-guru της μπλογκόφαιρας.
7. Υπάρχει διαρκής αλληλεπίδραση στην κοινότητα, με ουσιαστικά αποτελέσματα. Από τους άλλους μαθαίνεις, αναθεωρείς, εμβαθύνεις, αλλάζεις. Το έχω δει να γίνεται πάνω μου, το έχω διαπιστώσει σε άλλους. Η μπλογκόσφαιρα κατά κάποιο τρόπο «έλκει» τις απόψεις προς έναν προοδευτισμό καθόλου δεδομένον για την ελληνική κοινωνία.
8. Από την άποψη της αναγνωσιμότητας, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Παρόλη την έκρηξη των μπλογκ οι πραγματικοί αναγνώστες είναι ελάχιστοι. Η κοινότητα αυτοτροφοδοτείται- νέοι μπλόγκερς προστίθενται πάνω στους παλιούς.
9. Παρόλα τα αφιερώματα και τις αναφορές στα έντυπα και τις εφημερίδες δεν υπάρχει ροή αναγνωστών προς τα μπλογκ. Φαίνεται να υπάρχει ασυμβατότητα των μέσων.
10. Η αντιπαράθεση με τον μη ηλεκτρονικό τύπο είναι απόρροια του ιδρυματισμού και της εσωστρέφειας που αναπόφευκτα δημιουργείται στην κοινότητα.
11. Οι cyber φίλοι είναι πραγματικά ενεργειακά πεδία. Αλλά επικοινωνούν με το σκηνοθετημένο κομμάτι του εαυτού σου. Οι φίλοι της ζωής σε ξέρουν κι απ’ την ανάποδη.
12. To μπλόγκινγκ είναι η πιο συστηματική αγωγή στη δημόσια γραπτή απεύθυνση που μπορούμε να φανταστούμε. Ένα τρομερό βήμα ελευθερίας.
13. Η αλήθεια είναι ότι συστηματικό, ερευνητικό, σπουδαίο μπλόγκινγκ στην Ελλάδα κάνουν τέσσερις. Απ’ αυτούς, τρεις είναι οι σημαντικότεροι. Οι εξής δύο: Ο talos.

*


14. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε καλά παιδιά. Ματς-μουτς.

24 Comments:

At 12:00 PM, Blogger Παράξενος said...

Ενδιαφέροντα σχόλια. Γενικά συμφωνώ, αν εξαιρέσεις τη γκρίζα διαφήμιση ενός blogger.
Τρία σχόλια ακόμα:
15. Το χειρότερο είναι ότι η "μπλογκόσφαιρα" αυτοτροφοδοτείται όχι μόνο από αναγνώστες αλλά και από θεματολογία.
16. Τα μπλογκ δεν είναι ένας ουσιαστικά νέος ή πρωτοποριακός τρόπος έκφρασης. Πριν κάποια χρόνια κάτι παρόμοιο γινόταν και με τις online journals/diaries. Απλώς τώρα η τεχνολογία (web publishing) ειναι πιο φιλική προς τον χρήστη.
17. Πολλοί μπλόγκερς δεν κατανοούν τη διαφορά ανάμεσα στον προφορικό και το γραπτό λόγο. Γράφουν όπως μιλάνε: ακατάπαυστα, απερίσκεπτα, ανερμάτιστα - για βαρετά θέματα. Δεν είναι δυνατόν να γράφεις 500+ λέξεις την ημέρα και να αξίζουν όλες να διαβαστούν. Έχουν αντικαταστήσει το νυχτερινό ατελείωτο τηλεφώνημα με τη φίλη ή την μπουρδολογία με τον κολλητό με το μπλογκ τους. Επειδή δηλαδή βαριούνται να τους ακούνε οι φίλες και οι κολλητοί τους, πρέπει να τους διαβάζουμε εμείς;

 
At 12:37 PM, Blogger hobgoblin said...

Σε ποιο σημείο της blogg-o-βίβλου λέει ότι "πρέπει" να διαβάσεις κάποιον;

 
At 1:37 PM, Blogger kukuzelis said...

Είσαι το κάτι άλλο ρε thas. Θαυμάσιο. Α! εδώ κάτι για τους γκουρού.

 
At 2:05 PM, Anonymous Anonymous said...

1. Αν έχεις κάτι να πεις, καλύτερα να σωπάσεις. Αλλιώς πες το σε κάποιον που αγαπάς.
2. Και πολλά να μην έχεις να πεις, μπλογκάροντας θα το ξεχάσεις.
3. Αν υπάρχει η προδιάθεση της γραφής, το μπλογκ θα την θάψει.
4. Προβάλλοντας τη γραφή σου πάνω στους άλλους, νομίζεις πως είσαι καλύτερος απ' αυτούς.
5. Το μπλόγκινγκ είναι εσωστρεφές, στείρο, αδιέξοδο. Αλλά κάποτε κάνει κι αυτό τον κύκλο του. Στο τέλος επιστρέφεις στο ψυχιατρείο.
6. Ο πρώτος χρόνος είναι δύσκολος. Τον δεύτερο αρχίζεις να αισθάνεσαι πιο σίγουρος. Αν συνεχίζεις και για τρίτο χρόνο, ίσως να μην ξανακαπνίσεις ποτέ.
7. Υπάρχει διαρκής αλληλεπίδραση στην κοινότητα, με ουσιαστικά αποτελέσματα. Κατινιές, πουστιές, ρουφιανιές. Το έχω να δει να γίνεται πάνω μου, το έχω διαπιστώσει σε άλλους. Η μπλογκόσφαιρα κατά κάποιο τρόπο "έλκει" τις συμπεριφορές προς μια οπισθοδρόμηση, πολύ γνωστή στην ελληνική κοινωνία.
8. Από την άποψη της αναγνωσιμότητας, τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Όταν όλοι οι Έλληνες φτιάξουν ένα μπλογκ, θα επισκέπτονται τους υπόλοιπους για να δουν αν τους έχουν βάλει στα links.
9. Παρόλα τα αφιερώματα και τις αναφορές στα έντυπα και τις εφημερίδες δεν υπάρχει ροή αναγνωστών προς τα μπλογκ. Αυτό συμβαίνει επειδή κανείς δεν διαβάζει τις εφημερίδες. Όλοι τις αγοράζουν για τα DVD.
10. Η αντιπαράθεση με τον μη ηλεκτρονικό τύπο είναι του κώλου. Άλλωστε όσοι ψάχνουν για δουλειά, δεν αντιπαρατίθενται με κανέναν. Γράφουν ύμνους.
11. Οι cyber φίλοι δεν είναι φίλοι. Επικοινωνούν γιατί είναι απελπισμένοι. Οι φίλοι της ζωής όχι μόνο σε ξέρουν από την ανάποδη αλλά σε αποδέχονται κι από την ανάποδη. Γι' αυτό είναι φίλοι.
12. Το μπλόγκινγκ είναι η πιο συστηματική αγωγή που μπορεί να σου προτείνει ο γιατρός, όταν η επιστήμη σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ένα σημαντικό βήμα μοντέρνου ζουρλομανδύα.
13. Η αλήθεια είναι ότι συστηματικό, ερευνητικό, σπουδαίο μπλόγκινγκ στην Ελλάδα δεν κάνει κανείς. Ο talos δεν είναι άνθρωπος. Είναι Θεός.

*

14. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε μαλάκες (όπως θα 'λεγε κι ο Ψαριανός). Ματς-μουτς.

 
At 5:17 PM, Blogger thas said...

Καλέ μου φίλε έριξες δουλειά. Χαλάλι σου όμως. Τα 5,6,12,13,14 είναι τσίφτικα!

Ευχαριστούμε και τους αποδέλοιπους για τη συμμετοχή τους, τη συμπαράσταση, τα καλά τους λόγια και τη μικρή, συμβολική εισφορά των 100 ευρώ που έχουμε θέσει ως προαπαιτούμενο για τον σχολιασμό στο παρόν ιστολόγιο. Όλα πηγαίνουν στο Talos Mandatory Foundation, του οποίου όπως σωστά διέγνωσε ο παράξενος σχολιαστής, τυγχάνω μέτοχος με ένα πτωχικόν 12%.

In talos we trust.

 
At 7:26 PM, Blogger ---. said...

Υπέροχο το κείμενο, υπέροχα και τα σχόλια.Είχα καιρό να διαβάσω κάτι τόσο συμπυκνωμένο. Θα υπερτονίσω το 7 "μαθαίνεις, αναθεωρείς, εμβαθύνεις, αλλάζεις". Αν θες το πιστεύεις, με τα μπλογκς με γνώρισα και έχω πολύ δρόμο ακόμη.
Τα συγχαρητήριά μου.
:)

 
At 7:30 PM, Blogger Old Boy said...

Όντως οι cyber φίλοι επικοινωνούν με το σκηνοθετημένο κομμάτι του εαυτού σου. Όντως οι φίλοι της ζωής σε ξέρουν κι απ' την ανάποδη. Όμως κι η ανάποδη είναι σε ένα βαθμό σκηνοθετημένη. Κι όταν μένεις μόνος σου με τον εαυτό σου αναρωτιέσαι αν αυτό που αντιμετωπίζεις είναι "ο καθαρός εσύ" ή και πάλι μια ακόμη σκηνοθετημένη εκδοχή σου. Ίσως όταν αφαιρεθούν όλα τα στρώματα σκηνοθεσίας, όλοι να είμαστε θλιβερά ίδιοι, με πέντε αρχέγονες κυνικές - φυσικές ορμές κι ανάγκες, ίσως τελικά ο αληθινός εαυτός μας να μην είναι το κρυμμένο βάθος του, αλλά, αντίθετα, ο τρόπος που επιλέγουμε να τον σκηνοθετούμε, ο τρόπος που επιλέγουμε να καμουφλάρουμε αυτό το ζωώδες βάθος του, προβάλλοντας πάνω του έναν ατομικό μύθο, directed by ourselves.

 
At 11:37 PM, Blogger thas said...

Τείνω να συμφωνήσω αγαπητέ. Τι λέω, συμφώνησα ήδη. Άλλωστε, μία είναι η ουσία και εν το παν.
Τα υπόλοιπα είναι φωτισμοί και διάκοσμος.

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι τι σκέφτεται ο πιτσιρίκος, επ' αυτού!

(ακούω πάλι μπουχαχαχα ή μου φαίνεται;)

 
At 6:43 PM, Blogger J95 said...

Από την άποψη της αναγνωσιμότητας, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Παρόλη την έκρηξη των μπλογκ οι πραγματικοί αναγνώστες είναι ελάχιστοι. Η κοινότητα αυτοτροφοδοτείται- νέοι μπλόγκερς προστίθενται πάνω στους παλιούς.

Τίποτα πιο απελευθερωτικό[*] από το να συνειδητοποιεί κανείς την παραπάνω απλή αλήθεια.

[*] για έναν blogger. Στη γενική περίπτωση υπάρχουν πάμπολλα πιο απελευθερωτικά πράγματα.

 
At 3:40 AM, Blogger vatraxokoritso said...

Ρε παιδιά οκ..
Συμφωνώ όλοι σκηνοθετούν την δημόσια εικόνα τους –και αυτό κάνουν και εδώ οι περισσότεροι από μας-
Το πρόβλημα δεν έχω καταλάβει που είναι?
Ποιος αναγκάζει τον οποιοδήποτε να μας διαβάσει.?
Αν δεν θέλεις να διαβάσεις κάποιον απλώς τον αγνοείς?
Που είναι το δύσκολο?
Ο καθένας γραφεί για κάποιον λόγο!
Εγώ για να πω την μαύρη αλήθεια μπήκα για να εμπλουτίσω τις γνώριμες μου..
(στο χωριό μου θα το λέγανε ’για να βρω κανένα καινούριο γκόμενο’)
Καλή η σοβαρότητα αλλά όχι και η σοβαροφάνεια..

 
At 11:17 AM, Anonymous Anonymous said...

Mwro moy blond1971
Poly se xairomai
Gia dwse stoixeia
Ypsos kai propantwn kila!

(ki'egw gia na vrw gomena mphka sta blog) ..Yihaaaaa!

 
At 1:18 PM, Blogger vatraxokoritso said...

Δεν μπορώ ..
Η μάνα μου δε με αφήνει να κάνω παρέα με κομουνιστές…
Με αναρχικούς κάτι γίνεται.

 
At 2:22 PM, Anonymous Anonymous said...

kommounistes me 2 "m" s'afhnei?

 
At 9:01 PM, Blogger Mirandolina said...

Θας, το εκλαμβάνω ως οδηγό προς όσους μόλις έπιασαν στα χέρια τους το ναυτικό φυλλάδιο και ευχαριστώ ως μία εξ αυτών!

[άσχετον: αυτός ο κ. ΜακΜανους γιατί γίνεται ΕκΜάνους συνεχώς όπου βρεθεί κι όπου σταθεί; Με το συμπάθειο δηλαδή αλλά τρομάζουμε τα γυναικόπαιδα!]

 
At 3:25 AM, Blogger l'esprit de l'escalier said...

"In talos we trust" lol!
Προτείνω να βάλεις, thas, τα "13+1 blog spots", μαζί με το άλλο κείμενο, για τον μπλο και την μπλου, στο link "Τι είναι εδώ; Πού είμαι;". Και να αλλάξεις τον τίτλο σε "Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα ελληνικά μπλογκ - και όχι μόνο".

Θέλω επίσης να πω πως μου άρεσε πολύ η τοποθέτηση του old boy - αλλά και της avanti.

 
At 10:49 AM, Blogger thas said...

Mirandolina καλώς ήρθες στα μέρη μας- θένκ γιου. Δεν φαίνεται να τις έχεις ανάγκη, μπήκες με τη μία στο πνεύμα. Περί mac, τι να σου πω-προσπάθησα με το χιουμοράκι εκειπέρα να εκτονώσω καμιά κατάσταση αλλά ριάν! Ούτε ο πιτσιρίκος γέλασε ούτε ο mac. Και ήμουν τόσο εύστοχος ρε γμτο! (και ταπεινόφρων, το δίχως άλλο)

Το "δίχως άλλο". Έχει εγκαταλειφθεί αυτή η έκφραση και πολύ καλώς έπαθε. Της άξιζε η λήθη διότι με εξερέθιζε εξαπανέκαθεν αρνητικά με τη κακή σκηνοθεσία της!

Παμ σα κατ. (Δεν είμαι σε θέση να στήσω μια στοιχειώδη αλληλογραφία με τους σχολιαστάς μου- έχω ακόμα υπόλοιπα από την "ευγενή καθήλωση" και να με συγχωρνάνε)

Αγαπητέ καλέ συνάδελφε και νυχτερινέ αναγνώστη τουρίστα, τίποτα δεν ξεφεύγει από το άγρυπνο μάτι σας! :-) (τεταρτάκι εννοείς το τέταρτο σελίδας;)

Λεσπριτία πρέπει να το κάνω. Εκείνο το κείμενο είναι πια εκτός τόπου και χρόνου. Επαλαιώθη αλλά δεν βελτιώθη. Αντιθέτως εξεπεράσθη!
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς, σας μερσώ πάντα.

Τζέι ντίαρ, δεν θα διαφωνήσω με το πνεύμα της παρατηρήσεως. Πλην, δεν ξεχνώ ότι βάσις κάθε δημιουργίας, και της ταπεινοτέρας, είναι η ανάσυρσις της συν-κινήσεως εξ ενός εκάστου των μετεχόντων εις την προσωπικήν του δημιουργού αλήθεια, τη συνοδεία πάντα του γνωστού ναρκισσιστικού συναισθήματος της μοναδικότητος. Καταγωγή του συναισθήματος τούτου ανιχνεύομεν εις την δημιουργίαν έργων εκ πλαστελίνης όπου το νήπιον ουρλιάζει προς κάθε κατεύθυνσιν: κοίτα-κοίτα τι έφτιαξα! Μα κοίτα, σου λέω!

 
At 6:45 PM, Anonymous Anonymous said...

Θέλω πολλές μέρες να το γράψω, αλλά είναι πολύ παιδιάστικο, anyway: είσαι-και-θα-είσαι-ο-μο-να-δι-κός!

 
At 10:48 AM, Blogger thas said...

Α ρε τέττιγα. Συγκινούμαι.

 
At 11:06 PM, Anonymous Anonymous said...

Καλέ μου thas,
ευτυχώς που σε βρίσκω εδώ ακόμα.

 
At 2:42 AM, Blogger l'esprit de l'escalier said...

Ο thas ήρθε για να μείνει - το δίχως άλλο.

 
At 2:22 PM, Blogger thas said...

Καλή μου anna και 'γω χαίρομαι αλλά ποία ακριβώς anna είσθε; (Είχα δηλώσει ότι θα φύγω, ο επιπόλαιος;)

 
At 10:06 PM, Blogger Alpha said...

Το θέμα είναι η υπέρβαση, το σπάσιμο του αβάσταχτου, μια δόση ολοήμερης κατήφειας και το όποιο δάκρυ μας, να μπορούν να δημοσιοποιηθούν κι έτσι αφ εαυτού να λυτρώνονται.

μ άλλα λόγια:keep up και συνέχισε καλέ φίλε

 
At 9:28 PM, Blogger Mantalena Parianos said...

Postάρω άρα υπάρχω ή Υπάρχω άρα ποστάρω? Αν απαντηθεί αυτό, νομίζω απαντούνται -αν όχι όλα- τα περισσότερα...

Μια πολύ φρέσκια blogger

 
At 10:21 PM, Blogger Carlito said...

ennoeitai oti eianai to kalytero arthro gia to blogging.symfwnw apolytws

 

Post a Comment

<< Home