vita moderna

kisses, tears & psychodramas

1.12.05

Μα πώς σας ήρθε, Νίκο;

«Βλέπω σιγά-σιγά τον κόσμο να μας στέλνει όλους στον διάολο... Η αναζήτηση της τηλεθέασης μας έχει εκτρέψει κι επειδή συναντάμε ένα κομμάτι της χυδαιότητας του κόσμου έχουμε πελατεία. Ταυτίζεται η χυδαιότητά τους με τη δικιά μας. Γι' αυτό βλέπεις ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να έχουν καμία τύχη στην τηλεόραση και επιβιώνουν. Τηλεθέαση βλέπω, σωτηρία δεν βλέπω...».

Νίκος Κακαουνάκης


Tι είναι αυτό το πράγμα; Πώς ερμηνεύεται; Κάτω από ποιες συνθήκες εσωτερικού φωτισμού έφθασε ο ασυγκράτητος τηλεγίγας Nick the barbarian σ’ αυτή την κυνική ομολογία; Και αν ακόμα και η αυτοκριτική έρχεται πλέον από τους μέσα, τι άλλο μένει να προσθέσουν οι απ’ έξω;

*


Η κάμερα είναι επαχθές μέσον που δεν το συμπαθώ πολύ και έσχατη λύση!

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος«Νομίζω ότι έχουμε πέσει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Νυν υπέρ πάντων η AGB. Δεν μας ενδιαφέρει το προϊόν, αλλά το αποτέλεσμα. Εχουμε ένα μακιαβελικό τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων. Μας ενδιαφέρει η πρωτιά. Αρα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Για να κάνεις ένα σύγχρονο δελτίο ειδήσεων αρκεί να έχεις πέντε καλεσμένους, οι τρεις να είναι φωνακλάδες και να βρεις κι έναν να καταδικάσεις...».

Σταμάτης Μαλέλης, διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του Star

.

*


Είχαν, πες, οι άνθρωποι, το δικαίωμά τους στο σκοτάδι. Τώρα, μ’ ένα ξαφνικό σπάσιμο μέσης, στέλνουν τους πάντες για βρούβες, διεκδικώντας και την ερμηνεία του ίδιου τους του φαινομένου. Ο κύκλος έκλεισε. Διανοούμενοι, συνταγματολόγοι, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες κλπ ζωύφια, γρήγορα στα κρεβάτια σας. Κιχ να μην ακούγεται!
---------------
Απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα των Φακέλων του Παπαχελά, στη σημερινή "Ε".

12 Comments:

At 2:26 PM, Blogger Αστραδενή said...

Νομίζω πως το μήνυμά σου επαληθεύει την θεωρία της αντιθετικότητας: εμπεριέχουμε πολλά αντίθετα και για αυτό ισορροπούμε...

Η ουσία είναι πως δεν αξίζει απλώς να αναγνωρίσουμε αυτά τα ακραία αντιθετικά στοιχεία-και γι αυτό τον λόγο οι ακαδημαϊκοί,οι στοχαστές,οι φιλόσοφοί κλπ. τείνουν να γίνουν ωραιότατα διακοσμητικά στοιχεία της ζωής μας.

Όχι,το κρίσιμο σημείο είναι να επιλέξουμε μια ισορροπία με μια ιδιαίτερη κατεύθυνση.

Για τα πρόσωπα που αναφέρεις ο σκοπός,η κατεύθυνση, είναι το χρήμα,η δουλειά τους,η δουλεία τους μάλλον.Κι εκείνοι που πήγαν να τους τραβήξουν το αυτάκι την δουλειά τους κάνουν-εμπεριέχουν την πικρή αντιθετικότητα της σοβαρής σκέψης και της ασόβαρης δράσης.

 
At 3:07 PM, Blogger COSTANTINA said...

Ναι, κι εγώ κουφάθηκα. Είναι σαν να επισκέπτεσαι έναν τρελλό στο Δαφνί και να τον ρωτάς για την ασθένειά του. Κι εκείνος να σου δίνει πλήρη επιστημονική ανάλυση και θεραπεία, τόσο καλή, τόσο επιστημονική, που να σκέφτεσαι για λίγο, ποιός είναι ο τρελλός, ποιοί είναι οι γιατροί και τί στο καλό κάνεις εσύ απ΄όξω. : )

 
At 3:17 PM, Blogger Rodia said...

costantina Α-ΨΟ-ΓΗ η παρομοίωση. Δε θα τα έγραφα καλύτερα και συντομώτερα -το κυριότερο!
Τρέχω στον ΩΡΙΛΑ για ακουστικά.
Καλό μήνα σε όλους:-)
Εορτοδάνειο πήραμε? Πόσο κοστίζουν πια αυτά τα μηχανάκια της AGB να τα ψωνίσουμε και τα λυώσουμε χοροπηδώντας πάνω τους?

 
At 3:52 PM, Blogger mindstripper said...

Μου γεννήθηκε η έντονη επιθυμία για μία μουσική αφιέρωση. Μπορώ;...

Μια ζωή τσαλακωμένη - λόγια, λόγια
Μια σελίδα πεταμένη - σε μια γωνιά
Όνειρα κακογραμμένα - λόγια, λόγια
Λόγια με αίμα χαραγμένα - στο δέρμα
Ένας ήρωας προδότης - λόγια, λόγια
Ένας άμαχος στρατιώτης - ψέμα, ψέμα
Παιχνίδια απαγορευμένα - λόγια, λόγια
Λόγια καταχωνιασμένα - σε μια γωνιά
Λόγια απαγορευμένα - λόγια, λόγια
Λόγια καταχωνιασμένα - λόγια, λόγια

Δεν είμαι καν μια στατιστική.
Ρόδες - Λόγια λόγια


Γιορτές πλησιάζουν, θα σ'χωρεθούν αμαρτίες, έτσι είναι το πρέπον. Εμπρός για ένα δημιουργικό 2006.

Kαλό απόγευμα.

 
At 8:26 PM, Blogger polyvios eupatridis said...

το κακό είναι πως η ελλάδα μας είναι υπερσυντηρητική. τα ίδια πρόσωπα εδώ και δεκαετίες στην τέχνη, στην τηλεόραση, στις καρέκλες της εξουσίας. τίποτα φρέσκο, φόβος για το νέο. οπότε τα ίδια πρόσωπα που κάνουν τις ανομίες, τα ίδια αναγνωρίζουν και τα εγκλήματά τους και μετά όλα καλά και φτου κι από την αρχή.

 
At 1:59 AM, Anonymous Passenger said...

Προς στιγμή νόμισα πως στη vita moderna δημοσιεύτηκε απομαγνητοφωνημένη υποκλοπή ιδιωτικής συνομιλίας των παραπάνω τριών κυρίων.
(Αστειεύομαι βέβαια..:))

 
At 1:17 PM, Blogger thas said...

Αστραδενή, αν καταλαβαίνω καλά κατηγορείς τους διανοούμενους για κάποιου είδους καθήλωση σε μια στάση εποχής (από το επέχω των αρχαίων σκεπτικών, ήτοι δεν εκφέρω κρίση, άποψη). Σαν να παίρνουν αποστάσεις από όλα...Λοιπόν, κάτι τέτοιο δεν μου φαίνεται κακό. Έρχεται κάποια στιγμή που η α-πορία (πάλι η αρχαιοελληνική) μετατρέπεται σε υπαρξιακή συνθήκη, σε έναν κοινό παρονομαστή της ζωής. Μου φαίνεται καλύτερο αυτό από το να προσπαθείς να ερμηνεύσεις όλη την ανθρώπινη δράση μένοντας συνεπής στο βασικό ερμηνευτικό σχήμα που επέλεξες. Ενδέχεται να σου βγαίνει αβίαστα και το σέβομαι- δεν έχω αντίρρηση στην προσωπική επιλογή. Ενδέχεται όμως να αρχίζεις να λες πολλά ψέμματα στον εαυτό σου για να συντηρείς το μοντέλο. Έτσι έπαθα εγώ και την κρίσιμη στιγμή προτίμησα να αμφισβητήσω το ερμηνευτικό σχήμα...Πιθανόν να έχω πράξει λάθος, να κινήθηκα ωφελιμιστικά. Αλλά προτίμησα να ακολουθήσω την ανθρώπινη ροπή μου στην αστοχία παρά την (ελεύθερη, έστω) δέσμευσή μου σ' ένα δέον που άρχισε να με πνίγει με την (ελεύθερη, δε λέω) υποχρεωτικότητά του. Νομίζω πως με καταλαβαίνεις, νο;(η Γιανναρική ορολογία μάλιστα δεν μπήκε τυχαία εδώ, - κυριολεκτώ)

Costantina έγραψες. Όντως ανάγλυφη η παρομοίωσις και προφητική. Έχεις πληροφορίες από μέσα; Το θέμα του Μ., απ' ότι μαθαίνω ήταν οι συνθήκες στο Ψυχιατρείο..

Ροδιά καλή επιτυχία. Να κρατάς πιστωτική μαζί σου, είναι ακριβούτσικα αυτά.

Mind stripper, πάντα στο στοιχείο σου! Ι fell you...(Thx!)

Πολύβιε, είναι η μικρή μας γειτονίτσα. Κάθε απόγευμα καθισμένοι στα σκαλοπάτια, με τον πασατέμπο χρτς χρτς...

Passenger, δεν πρέπει να έχουμε προκαταλήψεις. Αν χρειαστεί και θα εκβιάσουμε και θα απειλήσουμε και θα υποκλέψουμε και θα ψευδομαρτυρήσουμε. Για το καλλλλό μας ! (που έλεγε κι ο άλλος)

(Λοιπόν αυτές οι απαντήσεις στη σειρά μου θυμίζουν ξεπέταγμα του στυλ, @τάδε μου, χάρηκα πολύ, κηπ ιν τατς.... @δείνα μου, πόσο δίκιο έχεις, θα τα πούμε, @απ' αυτέ μου, αχ πόσο συγκινήθηκα-τι μου θυμίζεις... Δεν υπάρχει κανας καλύτερος τρόπος ρε γμτο; Τι είμεθα, αμνοερίφια για σφάξιμο; Ατομίδια; Αριθμοί; Προσωπεία; Ρητορεύω, μη μου δίνετε σημασία)

 
At 9:25 PM, Anonymous lemon said...

Καλά, Thas, όταν ρητορεύεις είσαι πιο θαυμάσιος απο συνήθως!!! δεν μπόρεσα να κρατηθώ, έπρεπε να στο πω!!

 
At 11:59 AM, Anonymous Passenger said...

Μα τέλος πάντων γιατί χαθήκατε κι εσείς αγαπητέ Thas?

 
At 7:38 AM, Anonymous Anonymous said...

What a great site
» » »

 
At 3:27 PM, Anonymous Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you!
»

 
At 9:07 PM, Anonymous Anonymous said...

Very nice site! » »

 

Post a Comment

<< Home