vita moderna

kisses, tears & psychodramas

20.12.07

Βαλέδες

Πρώτη επαφή με τον τζόγο: ένα τελαρωμένο πανί, μισοφωτισμένο από μια λάμπα που χόρευε στον αέρα (και ο αέρας μύριζε Χριστούγεννα). Η επιφάνειά του χωριζόταν σε τετράγωνα 4x4cm περίπου, στα οποία σημειώνονταν οι αριθμοί επί 2, επί 3, επί 5 ή, πιο σπάνια, επί 10 και 20. Ο παίχτης τοποθετούσε ένα δίφραγκο στον ξύλινο επικλινή οδηγό (ένα τριγωνάκι με σχισμή κύλισης) και το άφηνε ελεύθερο. Επιτρεπόταν να παίζουν ταυτόχρονα τρία-τέσσερα άτομα, οπότε για μερικά κρίσιμα δευτερόλεπτα παρακολουθούσες την πορεία του κέρματός σου να διασταυρώνεται με εκείνη των υπολοίπων, διφραγκάκια αθόρυβα και μυστηριώδη που κυλούσαν ήσυχα πάνω στο τεντωμένο πανί, μέχρι την (ευτυχή ή όχι) κατάληξή τους. Για να κερδίσεις έπρεπε το κέρμα να μην εφάπτεται των πλευρών του τετραγώνου στο οποίο κατέληγε, πράγμα δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο ή σπάνιο.
Ο γκρουπιέρης μόνος του από τη μία, σοβαρός και απόλυτος στις κρίσεις του (πατάει γραμμή) και όλοι εμείς οι σπόροι από την άλλη (δεν πατάει, δεν πατάει!)
Μαγεία.

*



[Με τη φωτογραφία θυμήθηκα: Το πενηνταράκι ήταν νόμισμα συμπαθές, τρυφερό, πλην ανίσχυρο. Η δεκάρα, ανυπόστατη. Η δραχμή είχε την εθνική μυθολογία της, τίμια και συνετή πάντα, αλλά με μικρή δύναμη. Το τάλιρο ή το δεκάρικο ήταν όντα βαριά, σοβαροφανή, ελάχιστα παιχνιδιάρικα. Το εικοσάρικο εξίσου απόμακρο, ανήκε στην κατηγορία κοσμήματα ή τάματα στις εικόνες. Το δίφραγκο αντίθετα, όπως σήμερα το δίευρο, ασκούσε ένα είδος κυριαρχικής εποπτείας στην υπόλοιπη τάξη των κερμάτων. Σοβαρούτσικο αγοραστικά (έπαιρνες ας πούμε το Μπλεκ ή μια μεγάλη σοκολάτα ή παγωτό σπέσιαλ κλπ) με πραγματικό βάρος αλλά και ελαφράδα, δεν είχε τίποτα βήτα πάνω του. Εξέπεμπε ένα decent chic ούτως ειπείν.]

*


Στο τέλος του Λυκείου, με την παρέα των συμμαθητάδων που αποτέλεσαν τελικά τον σκληρό πυρήνα των φίλων μέχρι σήμερα, εγκαινιάσαμε και την πόκα. Το πρώτο διάστημα υπήρχε ανταγωνισμός και ένταση, χάνονταν μάλιστα αρκετά λεφτά, γιατί ήμασταν άγουρα νιάτα που υποδύονταν τους μεγάλους. Με τα χρόνια μας κέρδισε η ιεροτελεστία της συνάντησης. Η οικειότητα και η φιλία, παραδόξως, δεν ακύρωναν την εμβάθυνση στο σπορ, πρόσφεραν μάλιστα πλάτες για να εκπαιδευτούμε στο παιχνίδι με ασφάλεια. Απαραίτητα βέβαια τα αξεσουάρ της περίστασης, κοστούμι, γραβάτα και μαλακά παπούτσια (για να αντέξεις στο ξενύχτι και το αλκοόλ είναι απαραίτητος ο συνδυασμός άνεσης και στυλ, ένα comfort chic ούτως ειπείν.)
Ακολουθούν οδηγίες για ναυτιλομένους, από τον Γιάννη Βαρβέρη:
Όταν πηγαίνετε για παιχνίδι, φοράτε κατά προτίμηση σκούρα χρώματα. Αναστέλλουν τον αυθορμητισμό σας και σας θωρακίζουν απέναντι στην ψυχολογική διείσδυση των άλλων. Γενικά, είστε ασφαλέστεροι.



(εδώ να συμπληρώσω και την Αρμάνιο ρήση πως ο άντρας πρέπει να φοράει μόνο μαύρο ή άσπρο. Άποψη την οποία ασπάζομαι απολύτως, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, ήτοι κατά το μαύρο, οπότε έχω λύσει οριστικά το στιλιστικό ζήτημα. Συνεχίζουμε τα παραθέματα)

Οι σημειώσεις αυτές έχουν τις εξής τύχες: οι καλοί παίχτες τις γνωρίζουν και άρα δεν τις χρειάζονται, οι δε άσχετοι δεν θα καταλάβουν τίποτε αλλά θα μεμφθούν τον γράφοντα για τον "κυνισμό" του. Μόνο οι μέτριοι έχουν πιθανότητα να επωφεληθούν.

Με την μπλόφα ουσιαστικά ζητάμε χρήματα που δεν μας ανήκουν. Ο αντίπαλος θα μας τα παραχωρήσει μόνον εάν είναι σοβαρά «καταπονημένος». Η μπλόφα πρέπει να απευθύνεται όχι τόσο στο αδύνατο φύλλο των συμπαικτών μας όσο στο περιστασιακά ασθενικό θυμικό τους.

Όσο λιγότερο σας εκτιμούν οι τζογαδόροι, τόσο καλύτερος χαρτοπαίχτης είστε.

Οι τζογαδόροι είναι οι λεβέντες της τράπουλας· αλλά η τράπουλα είναι ο μόνος λεβέντης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να κερδίσουν πολλά χρήματα με μικρό κεφάλαιο. Χρήματα στη χαρτοπαιξία κάθε είδους, κερδίζονται γενικώς μόνο με μεγάλο κεφάλαιο, και σίγουρα με κεφάλαιο (ίσως και ψυχολογικό) μεγαλύτερο από εκείνο των συμπαικτών μας.


Κόψε, Μικρός χαρτοπαικτικός οδηγός, Γιάννης Βαρβέρης, Εκδ. Ερατώ.


*


Χαρτιά έπαιζε και ο πατέρας μου. Αναρωτιέμαι μάλιστα, σε σχέση με το τελευταίο εδάφιο, τι είδους κεφάλαιο διέθετε και κατάφερνε να διακρίνεται πάντα. Αριθμομνήμων, ευφυής και ψυχολόγος, σχεδόν διάβαζε το φύλλο στα μάτια των άλλων. Αλλά περισσότερο ένιωθε το όλον σαν μαθηματική πρόκληση, ένα στοίχημα στρατηγικής. Τον θυμάμαι μικρός, να επιστρέφει ξημερώματα Πρωτοχρονιάς αξύριστος και (κατα)καπνισμένος. Τον κοίταζα από χαμηλά και μου φαινόταν τεράστιος, ένας άνθρωπος σε ειδική αποστολή, λιγάκι σοβαρός και απόμακρος, ταξιδεμένος στους κινδύνους της νύχτας. Όσες φορές παίξαμε αργότερα οι δυο μας για πλάκα (με τίποτα φασόλια), κρατούσε μια στάση καλοσυνάτης αλληλεγγύης στην απειρία μου. Εγώ, πάλι, υπερέβαλλα σε θαυμασμό και εκτίμηση ώστε να ισοφαρίσω τις άγριες κόντρες επί των ιδεολογικοπολιτικών ζητημάτων που μας βασάνιζαν. Παρόλη, πάντως, την καλλιέργεια ή τις αναμφισβήτητες ικανότητές του δεν μπορούσε να καταπολεμήσει τη βασική ασθένεια όλων των χαρτοπαιχτών: τις προλήψεις. Ποιος ήταν απέναντί του όλο το βράδυ, ποιος του έκοβε, σε ποια καρέκλα καθόταν. Αυτό μου έκανε πάντα εντύπωση.

*


Το καλύτερο κομμάτι, ή τέλος πάντων το ποιητικότερο αυτού του υπερεικοσαετούς πάθους μας για φίλια χαρτοπαιξία άπαξ του έτους, είναι η πρωϊνή επιστροφή στο σπίτι.
Ερημιά, υγρασία στο δρόμο και κλωνάρια που κουνάει ο αέρας. Αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις λίγο χιόνι. Αυτή την ώρα ξυπνάνε τα πουλιά και ο εξώκοσμος ήχος πολλαπλασιάζεται από την αντήχηση στις γύρω πολυκατοικίες. Κρέμονται τα φωτάκια στα μπαλκόνια τους βουβά, λιγάκι σάν μετά την παράσταση, ενώ μαντεύεις τον ύπνο όλων πίσω απ’ τις πόρτες.
Επιστρέφεις κι εσύ αξύριστος, έτσι σοβαρός και απόμακρος, ταξιδεμένος στους κινδύνους της νύχτας, ένα είδος ψευδο-looser chic, ούτως ειπείν. Λείπει μόνο ο μπόμπιρας να σε κοιτάξει από χαμηλά.

(Και οι γυναίκες; Πού είναι οι γυναίκες σ’ όλα αυτά;)

Elvis Presley_Merry Christmas baby.

40 Comments:

At 11:28 AM, Blogger thas said...

Οι γυναίκες είναι πάντα στα τραγούδια. Merry Christmas baby.

 
At 2:17 PM, Blogger kukuzelis said...

Με αφορμή το σχόλιο σου, αναρωτιέμαι αν οι ντάμες της τράπουλας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ανδρική φαντασίωση... Κέρδη κάθε είδους εύχομαι φίλε μου.

 
At 2:26 PM, Blogger mondo said...

κάθε πρώιμη επαφή ξεκινάει ως λήψη και στη συνέχεια γίνεται σχέση και εμπειρία, μάλλον δικαίως υπάρχουν οι προ-λήψεις.

οι δε γυναίκες δε θέλουν να δείχνουν καταπονημένες και πιθανώς πιστεύουν λιγότερο στο τυχαίο, προτιμώντας το προσχεδιασμένο. αλίμονο εάν η τύχη και κατά προέκταση τα τυχερά παιχνίδια ήταν «προσχεδιασμένα». θα ζούσαμε σε άλλο κόσμο!

 
At 7:10 PM, Anonymous Anonymous said...

Χρόνια πολλά. Σαν βουάρ.

 
At 8:51 PM, Blogger enteka said...

(καλές γιορτές)

 
At 10:58 PM, Blogger gasireu said...

χαχα
Είστε λίγο άδικος με τις γυναίκες...φερ ειπείν οι κρουπιέρισες ασκούν μεγάλη γοητεία!
Tον τζόγο αγαπούσε και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου αν ενθυμούμαι, η Μεντή και η Μπέλλου(καθώς και άλλες)!
Η Αρμάνιος λογική λέει και άσπρη κάλτσα που φαντάζομαι σας προκαλεί ρίγη. Όλα τα chic πολύ κομψά, καθώς και η νοσταλγική σκηνή με τον πατέρα σας. Να είστε καλά και καλές γιορτές!

 
At 8:00 AM, Blogger ολια said...

καλα χριστουγεννα thas-ουλη

 
At 10:53 AM, Blogger ε said...

εκει ειναι και οι γυναικες. παιζουν στο διπλανο τραπεζι ουιστ.
καλα χριστουγεννα. :)

 
At 11:59 AM, Blogger thas said...

Και επειδή το μαγαζί μπράδερ kuk δεν θέλει να αποπροσανατολίζει, όπως είδες από τον τίτλο αφαιρέθηκαν οι ντάμες.

Να, με τέτοια σχολιάκια mondo , δύσκολα κατανοείται το φύλο σου. Ι like the way you see it.

Κρόνια πολλά και σε σένα π2!

Γεια σου enteka με τις ωραίες σου λίστες. Χρόνια πολλά, καλές γιορτές κι από μένα.

Gasirau, όχι ότι δεν είμαστε 750 χρονών άνθρωποι, αλλά ο πληθυντικός στο μπλογκ με σκοτώνει. Πραγματικά αυτό με τη λευκή καλτσούλα με ανατρίχιασε! Ουδείς τέλειος, πόσο μάλλον ο Αρμάνι… Θενκς για το σχόλιο, αν και μόνο αυστηρότης δεν υπάρχει για τις γυναίκες. Την καλύτερη θέση πάντα, πρώτο τραπέζι πίστα.

Γεια σου Ολίτσα και ευχαριστώ για τις ευχές…φαντάζομαι σε τι φάση τρελής κούρσας βρίσκεσαι. Θα σε δούμε σύντομα να διαπρέπεις. Καλά Χριστούγεννα και παν ό,τι άλλο ποθείτε. Ματς μουτς.

Γεια σου καλή μου ε. Ώστε επικοινωνούν τα τραπέζια μας…Καλές γιορτές και χρόνια πολλά.

 
At 2:01 PM, Anonymous Anonymous said...

οι γυναικες δεν ειναι κοντα στην απουσια σεξ

νικολ

 
At 5:30 PM, Blogger just me said...

Χαρούμενες, ξεκούραστες και... κερδοφόρες γιορτές _στα χαρτιά ή στην αγάπη... για να θυμόμαστε και τους παλιότερους (εγώ η... πιονέρισσα, ας πούμε!)
:)
Και, εκ βαθέων, μια καλή χρονιά όπως την επιθυμείς και την ονειρεύεσαι!

 
At 7:32 PM, Blogger 0comments said...

Επί πολλά χρόνια σκεφτόμουν να γράψω κάτι τέτοιο, μιας και έχω φάει πολλά χρόνια στις τσόχες. Μάλιστα είχα αρχίσει να ψάχνω και στον Πολίτη ιστορικές και λαογραφικές αναφορές. Πάντα όμως έλεγα: άσ'το! "Η πρέφα θέλει υπομονή και το σκαμπίλι τέχνη". Και το άφησα.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ κι όποιος είναι επιρρεπής μακριά!!

 
At 10:59 PM, Blogger Oneiros said...

Παρ' όλο που δεν ήμουν ποτέ τζογαδόρος, η φιλολογική - κινηματογραφική γοητεία του αθλήματος είναι αδιαμφισβήτητη, ειδικά στις γιορτές.
Ευτυχισμένη χρονιά να 'χεις thas, και για μιά ακόμα φορά σ' ευχαριστώ για τις οικείες εικόνες.

in every game and con there's always an opponent, and there's always a victim. The trick is to know when you're the latter, so you can become the former.
- Jake Green, Revolver

 
At 2:20 PM, Blogger thas said...

Για την ακρίβεια θα έλεγα Νικόλ ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται βασικώς για το πρόσωπο που υποστασιάζει την ουσία (του σεξ) ενώ οι άντρες δέχονται ότι η ουσία (του σεξ) προηγείται του φορέα της. Τέλος πάντων αυτά δεν τα έλυσε η πατερική θεολογία, θα τα λύσoυμε εμείς Χριστουγεννιάτικα;

Ομοίως αντεύχομαι και δι’ υμάς just you τα αυτά και καλυτερότερα και μεγαλυτερότατα. Τα διλήμματα πάντως (αγάπης ή τύχης) μας έχουν τσακίσει. Επιτέλους, θέλουμε και τα δύο!

Ωραιότατο κείμενο θα έγραφες ζίροου. Αναμένουμε. Και καλή τύχη, σε περίπτωση που δεν αντέξεις…

Εγώ σ’ ευχαριστώ βρε oneire, για όλη αυτή τη στήριξη και την αγάπη μέσα στα χρόνια. Καλή νέα χρονιά.

 
At 7:12 PM, Blogger lemon said...

Χαρά σ αυτόν το μπόμπιρα που θα κοιτάζει εσένα από χαμηλά (όταν έρθει η ώρα) thas!
Ότι επιθυμείς, σου εύχομαι, κι όσο για μας, να γράφεις, έτσι, να σε διαβάζουμε, να ευφραινόμαστε.

 
At 10:35 PM, Blogger Πάνος said...

(...)

Ξεκίνησα ένα εξομολογητικό σχολιάκι, αλλά δεν πήγαινε καλά και το παράτησα.

Χρόνια πολλά, αδερφέ! Και να θυμάσαι, όποιος χάνει στα χαρτιά, κερδίζει στην αγάπη.

(Εκτός από τις προλήψεις, οι παίχτες έχουν και τις παρηγοριές τους...)

 
At 7:51 AM, Anonymous Anonymous said...

Κούκος μονός, ή μόνος;

Χρόνια πολλά, λοιπόν.

 
At 6:46 PM, Blogger kerasia said...

Στο ίδιο τραπέζι, ποντάρουμε τα ρέστα μας. Σήκω λίγο τα μάτια σου από τα χαρτιά και θα μας δεις :)
Καλές γιορτές!!

 
At 9:57 PM, Blogger ΠΕΤΕΦΡΗΣ said...

Αυτό με το πρωινό ρίγος πολύ με φαρμάκωσε. Να είναι άραγε σύμπτωση πως όταν ξημερώνουμε κερδισμένοι, δεν μας νοιάζει ντιπ το πρωί;
Σε ευγνωμονώ γιά το κείμενο.Και πολύ σωστά στρωμένο-αυτή η υπόβαση από κρυμμένη συγκίνηση είναι αβλεπί "μέσα".
Ευχές.

 
At 7:50 PM, Blogger thas said...

Ευχές κι από μένα Πετεφρή μου. Ευχαριστίες για το σχόλιο και τις κρίσεις. Αν εσύ ευγνωμονείς μία εμείς ευγνωμονούμε χίλιες μία, γιου νόου δατ.

Είσαι μια σιγανοκερασιά εσύ! Καλές γιορτές του γιου του…

Γεια σου γίγαντα της αφαίρεσης mersault. Χρόνια πολλά λοιπόν λοιπόν.

Χρόνια πολλά και από μένα αδελφέ Πάνο. Δεδομένου ότι χάνουμε διαρκώς στην αγάπη (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε) πρέπει να μοιάζουμε τουλάχιστον στον Κροίσο της διαφήμισης…

Ευχαριστώ βρε lemon για τις (special) ευχές, την εγκαρδιότητα, την αγάπη. Εύχομαι κι εγώ τα ίδια και καλύτερα. Πολλά φιλιά.

 
At 5:42 PM, Blogger Xilaren said...

hello, i always get an error no matter what, here's my christmas wishes :)

na eisai kala, th

 
At 10:06 PM, Blogger greekgaylolita said...

Επιτρεποντας να εισχωρησει η γιορτινη αμετροεπεια ας κατευθυνθουμε προς το σημειο.Απο εκει οπου θα παρακολουθησουμε την αλλη εννοια μιας καποτε δυνατης δυναμης που θελει να πει και να ζητησει αλλα την ιδια στιγμη εχει αποφασισει.Την πορεια της μεσα στη δασυφυτη γεωγραφια των αισθηματων.
(χρονια πολλα Thas μου:)

 
At 1:50 PM, Blogger γεράσιμος μπερεκέτης said...

Δεν παίζω χαρτιά (οπότε μπορώ να κάθομαι στο σαλόνι με τις γυναίκες - μια χαρά), αλλά σε συμμερίζομαι. Χρόνια Πολλά και καλή τύχη.

 
At 6:17 PM, Blogger o kairos said...

Τα ειδα.
Ο,τι καλυτερο

 
At 9:38 PM, Anonymous Anonymous said...

πολυ πολυ πολυ πολυ πολυ με ανατριχιασες!!! ιιιιχχ

 
At 1:32 AM, Blogger suigenerisav said...

Βαλέδες τιτλοφορείς.
Μπαστούνια μου φάνηκαν εμένα αυτά που 'χεις στη φωτο.
Από εκει και πέρα, υπάρχουν δυο λογής άνδρες: αυτοί που κυνηγάνε τους άσους και εκείνοι που τη βρίσκουν με τις ντάμες...
Στο φινάλε, πάντως, ξανασκέφτομαι.
Και οι δυό τους, βαλέδες (θα) 'ναι.. ;-)
Δε βαριέσαι..

 
At 7:43 PM, Blogger just me said...

Καλή σου χρονιά!
Σου εύχομαι απο καρδιάς επιτέλους [...] και τα δύο!
;)

 
At 3:44 PM, Blogger Kapetanios said...

Χα !
Μα τα θηλυκά ( απλοποιώντας περίπλοκα ή και επικίνδυνα) βρίσκονται πίσω απ όλα αυτά!
Καλή χρονιά και.... καλά κέρδη :)

 
At 10:01 PM, Blogger Despoina Chatzipavlidou said...

Ο τζόγος είναι αρρώστεια φίλε... Γιατί τόσο ανάγκη για ατμόσφαιρα, γιατί τόσο ανάγκη για ομίχλη ! Ωραιοποιούμε μήπως τους βωβούς γονείς μας ; Ηρωοποιούμε την μοναξιά μας ;

 
At 7:50 AM, Blogger thas said...

Καλοί μου άνθρωποι και αγαπημένοι. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, τις οποίες στην παρούσα φάση έχω απόλυτη ανάγκη. Τα φετεινά Χριστούγεννα εξελίχτηκαν εντελώς ανάποδα προς τα προσδοκώμενα- περιπέτεια η οποία δεν λέει να τελειώσει... Να συνεχίσετε το θεάρεστο έργο του μπλόγκινγκ. Προσωπικά θα επανέλθω μόλις τα καταφέρω. Σας φιλώ έναν έναν και εύχομαι υγεία και χαρά για το νέον που ανέτειλε.

 
At 5:22 PM, Anonymous Anonymous said...

Με χτύπησε στο στομάχι αυτό σου το μήνυμα -ελπίζω ό,τι κι αν συνέβη να τέλειωσε ή να τελειώσει αισίως και σύντομα! Τις ευχές και την αγάπη μου!
Μ.

 
At 6:20 PM, Blogger χλωροφύλλη said...

Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα και πολλά τέτοια κείμενα που μας ταξιδεύουν...

 
At 11:48 PM, Anonymous Anonymous said...

Αχ μωρέ Thas, πολύ αργείς. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να είναι όλα καλά για σένα και για όσους νοιάζεσαι και αγαπάς. Τα θαυμάσια κείμενά σου κατορθώνουν, εκτός των άλλων, να κάνουν τον αναγνώστη τους να έχει την έγνοια σου! Γερή και φωτεινή χρονιά εύχομαι!
Άννα

 
At 1:39 PM, Anonymous Anonymous said...

Όταν κάτσεις σε ένα καρέ. Ψάχνεις να βρεις το θύμα. Αν δεν το βρεις, τότε μάλλον είσαι εσύ. Τις ευχές μου

 
At 10:12 PM, Blogger greekgaylolita said...

Ευχομαι ολα ν'ανταμωσουν καλως(και να αποσυρθουν ετσι οπως ξεπροβαλλαν thas μου)

 
At 8:36 PM, Anonymous Anonymous said...

Χρόνια Πολλά

Ιώ

 
At 8:58 PM, Blogger lemon said...

Ελπίζω όλα να είναι καλύτερα και περαστικά thas. Ανησυχώ.
:)

 
At 7:51 AM, Blogger IdentityCafe said...

thas

παρακολουθω το μπλογκ ανα διαστημα και δεν εβλεπα ανανεωση...αργοτερα ειδα το σχολιο σου.
ελπιζω να εισαι γερος και οποια δυσκολια να αντιμετωπιστει...

 
At 11:04 AM, Anonymous Anonymous said...

thas?

 
At 11:39 AM, Blogger thas said...

Με συγκινείτε βρε παιδιά.Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη. Ναι, τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα...

 

Post a Comment

<< Home